Отличителни белези, които подсказват, че кафето ви е качествено

Постнато отadmin02/04/20210 Коментар(и)Любопитно,

Освен че кафето е една от най-консумираните напитки в света, но също така има и изключително голямо разнообразие, което позволява на всеки кафе любител да намери точно онзи вкус и вид, който му доставя най-голяма наслада. И въпреки така наситения пазар, е важно да подбирате кафето, което консумирате. Вероятно, веднага ще попите:“ Как?”. Това е напълно нормална реакция, особено ако не сте запалени кафе маниаци или пък не работите в тази сфера.Като ценители на качествената суровина, в нашата Семейна пекарна “Martines caffe” сме си поставили като основна цел да търсим и предлагаме първокласни кафета. Също така за нас е важно да предаваме нашите знания и опит, и да помагаме за развиването кафе културата в България. Точно поради тези причини, настоящата блог статия сме я посветили именно на това как да разбирате, че кафето, което си купувате, е качествено като сме избрали няколко отличителни белега, които да ви служат като помощно средство.

Кафетата в херметична опаковка запазват своя вкус и аромат за по-дълъг период, защото не се оксидират и не изветряват, тъй като не са изложени на въздух и не се нарушава целостта на продукта. Освен опаковката, трябва да обръщате внимание и на това какво пише върху нея, защото качественото кафе е определен сорт, има конкретен производител, дистрибутор и регион, в който е отгледано. Ако цялата тази информация присъства на опаковката, то можете да бъдете спокойни – кафето е качествено. Също важно нещо за максимално качество е кафето, което купувате, да бъде на зърна и да го смилате непосредствено преди консумация, за да може напитката да ви носи удоволствието, което искате и да не се губи ароматът й. Затова ще е нужно да си вземете мелачка, ако кафе машината ви няма вградена такава. В случай че все пак държите на мляно кафе, се уверете, че го смилат непосредствено преди доставка/покупка.

Още един съвет, който бихме ви дали, е да проявявате любопитство – винаги питайте за произхода на кафето, което купувате. Да знаете само страната на производство не е достатъчно. Например, че кафето е бразилско – тази страна е две-трети от размера на Европа и произвежда огромно разнообразие от кафета. В идеалния случай, вашият източник ще може да ви каже в кой регион и в коя ферма е отгледано кафето. Ако дори и тази информация не ви е достатъчно полезна, задавайте още конкретни въпроси. Например за метода на събиране и обработка на зелените зърна и т.н. А що се отнася за цената на качественото кафе - когато тя е висока, почти винаги е сигурен знак за качество. Естествено има и изключения. Понякога високата цена не се дължи на вкусови качества, а е свързана с географския регион, в който е отгледано кафето и колко трудно е достигнало до вашата чаша.Надяваме се тази статия да ви е била полезна, а информацията в нея да е оставила трайна следа в съзнанието ви като я използвате при следващата поръчка/покупка на кафе, за да бъдете сигурни, че напитката ви е качествена.

 

Оставете коментар

Loading...