Пекарна за кафе. Какво е добре да знаете?

Постнато отadmin07/04/20220 Коментар(и)Любопитно,

Пекарната за кафе е една от многото спирки по дългия път на любимата ви напитка. Именно на това място се случват част от важните дейности, допринасящи за качеството, вкуса и приятното усещане във вашата чаша. Но знаете ли всъщност какво представлява една кафе пекарна за specialty coffee? Кои са етапите на преработка на суровото кафе, за да може да достигне до вас изпечено и готово за консумиране? Колко хора, труд, знания и години опит са нужни?

 

Кафе на едро. Ръководство при избор на партньор.

 

Ако ви е интересно да разберете повече по темата, то тогава прочетете следващите редове, които подготвихме от Family Coffee Roastery “Martines” специално за вас.

 

Пекарна за кафе - що е то?

Накратко, понятието “пекарна за кафе” се отнася до бизнес или предприятие, където се пекат зелени кафеени зърна. Няма значение дали тази дейност се извършва в голяма фабрика с десетки дори стотици работници или някоя малка семейна пекарна,  методологията за изпичането на кафеените зърна е сходна. Може би ще се запитате тогава как да изберете надеждна кафе пекарна, на която да се доверите, щом си приличат по начин на работа? Всъщност бизнесът следва общоприети правила за изпичане на зелено кафе, но разликата идва от това, че всяка фирма прибавя нещо ново или променя някой от етапите, с което се отличават една от друга. Също така е много важно колко знания и опит са натрупали майстор пекарите през годините на практикуване, защото именно те са ключовата фигура във всяка пекарна за кафе и техните действия допринасят най-много за резултата в чашата.

В този ред на мисли, ако в момента сте в ситуация, в която не сте избрали подходяща кафе пекарна - било то за лична консумация или бъдещ партньор в професионалните ви начинания, е добре да направите на първо място - подробно проучване. След това сами ще стигнете до заключение с какво се отличават различните пекарни за кафе и коя е най-близо до вашите нужди и ценности.

 

 

Как се случва “магията” в Family Coffee Roastery “Martines” ?

Можем много да ви разказваме как протичат различните процеси в пекарните за кафе, стъпка по стъпка. Но вероятно ще изпуснем някоя подробност или няма да сме съвсем точни в описанието, тъй като не знаем индивидуалния подход на всяка една. Точно затова ще ви споделим как ние от “Martines” подготвяме нашите специални кафета за вас - нашите клиентите.

Преди да преминем към основния процес на изпичане на зърната, има няколко стъпки, на които държим да присъстват в нашата практика. А именно: започваме със старателно подбиране на суровината и фермерите, от които купуваме зелено кафе. След като specialty coffee вече е пристигнало в пекарната, следващата цел е нашият сертифициран майстор пекар Алекс да го изпече по най-добрия и правилен начин, съобразено с нуждите и предпочитанията на всеки клиент. Как го прави той?

Започва с измерване на плътността и влажността на суровите зърна, след това изпича проба и прави дегустация (cupping), за да се увери, че е избрал най-правилния подход и степен на печене, и ако е нужно - да се коригира процесът. След като Алекс е определил профила на чашата, продължава с изпичането на основната партида specialty coffee Арабика. Готовите зърна ги проверява и прави контрол на качеството. Финалната стъпка е пакетирането на кафето. Също много важен етап, на който обръщаме специално внимание, защото както сме ви споделяли в предишна нашата статия - опаковката на specialty coffee има изисквания, които помагат за запазването на вкуса, аромата и свежестта на зърната.

 

С какво ние се различаваме от другите пекарни за кафе?

Ние от Семейна пекарна “Martines” сме се специализирали в изпичането на кафето като влагаме цялата си любов и страст във всяка стъпка по пътя му до вашата чаша. Стремим се да предлагаме голямо разнообразие от продукти и услуги, задоволяващи нуждите на клиентите ни, адаптирайки се бързо към всяка ситуация. Точно затова сме оборудвали нашата кафе пекарна с три машини - до 60 кг., до 15 кг. и до 500 гр. По този начин сме подсигурили възможност кафеените зърна да са винаги прясно изпечени непосредствено след поръчка, без значение от количеството. Също така една от основните ни отличителни черти е, че имаме над 40 вида сурови кафета от цял свят, за да има за всекиго по нещо. 

Силно се надяваме тази статия да ви е показала всъщност колко труд, знания и любов стоят в основата на една пекарна за кафе. Защото печенето на кафе е изкуство, което изисква голямо внимание към детайла и индивидуален подход към всеки един от вас. И не забравяйте, че благодарение на много хора по дългия път на кафето, вие имате възможността всяка сутрин да се наслаждавате на любимата си напитка. Повече за нас и продуктите, които предлагаме, можете да откриете в онлайн магазина ни.

Оставете коментар

Loading...