Перу- кафе на месец Ноември

Постнато отadmin14/12/20180 Коментар(и)Кафе на месеца,

С голямо удоволствие ви представяме Перу-кафето на месец ноември. Освен асоциациите с Мачу Пикчу, тази държава се свързва и с едно от най-харесваните и търсени кафета (поне от клиентите на Мартинес кафе). Една чаша изпълнена с наслада за сетивата, екзотика и страст.

Република Перу е президентска демократична република, разположена в северозападната част на Южна Америка. Граничеща  на запад с Тихия океан и страните  Еквадор и Колумбия на север, Бразилия на изток, Боливия на югоизток и Чили на юг. Територията й се състои от разнообразни пейзажи: пустинни долини, тропически гори, чак до високите върхове на Андите, които се разпростират на запад до пустинното крайбрежие и на изток - Амазонка. Това е една от най-биологично разнородните страни в света: Перу е дом на голямо разнообразие от географии и култури. Впечатляващото разнообразие от повече от 28 микроклимата, което го прави идеално място за отглеждане на висококачествено какао и кафе през цялата година.

Перу е третият по големина производител на кафе в Южна Америка след Бразилия и Колумбия. 100% от продукцията му е мокро процесирано кафе Арабика. Сертифицираните и органични кафета представляват голяма част от  местната продукция.
Дълги години Перу е произвеждала кафе, което се е консумирало предимно от местните потребители и десетилетия по-късно започнали първите опити за износ към чужди страни. Засаждането на кафе води началото си  и до днес все още се обработва близо до пристанището на Пакасмайо. Кафето е култивирано на юг, в районите Куско и Пуно, в централната част на Перу в долините на Хунин, Уанако и на север в Кахамарка, Амазонас и Пюра.

Перу е била ключова държава за производство на кафе повече от 150 години. Тя принадлежи към една от първите 10 страни производителки на кафе в световен мащаб и един от най-големите износители на органично кафе в света. По данни за 2010 година страната е обявена за една от топ производителките на кафе Арабика с високо качество.

Приблизително 30% от годишната продукция е сертифицирана, а между 110 000 и 150 000 са хората вземащи участие в местната кафе-индустрия. Предимно малки семейни ферми с около 3хка кафена площ.

Кафето представлява 2,9% от общия износ на Перу (въпреки че съставлява 50% от износа на селскостопански продукти). Повечето от кафените дървета са разположени на височини, вариращи от 1200 метра до 1 350 метра над морското равнище. По-разпространените сортове кафе, отглеждани в страната, са:  Бърбън, Катура, Типика, Катуай и други.

В Перу годишният цъфтеж започва първо в ниските райони от август, а след това през септември - в планинските. През януари / февруари / март реколта  започва да се продава. Брането на реколтата става само ръчно и се обработва  чрез мокър процес . Сушенето на кафените зърна може да бъде в специални парници, машинно или на слънце.


Перуанското кафе има различни степени на класифициране:
●    грейд 1: max 15 дефекти *, мин. 50%> скрийн 15, макс. 5% < скрийн 14, превъзходна чаша, нова реколта, влажност 10-12%
●    грейд 2: max 23 дефекти, мин. 50%> скрийн 15, макс. 5% < скрийн 14, чиста чаша, нова реколта, влажност 10-12.5%
●    грейд 3: max 30 дефекти, мин. 50%> скрийн 15, макс. 5% < скрийн 14, нова + стара реколта, чашата може да бъде леко по-водниста , влажност 10-12.5%
●    грейд 4: max 35 дефекти, мин. 50%> скрийн 15, макс. 5% < скрийн  14, 100% натурални или 100% мокро процесирани стари култури, влажност 13%
●    грейд 5: max 40 дефекта, без граници по отношение на размера на скрийн-а, по-ниско качество, влажност максимум 13%

Чашата кафе има чист аромат и цялостен много добър баланс с ниска киселинност, с по-добро тяло, отколкото други южноамерикански страни-производителки. Има  какаови нотки на малц и карамел, последвани от продължителен послевкус на орехови ядки.
Нашето кафе от Перу е грейд 1, отглеждано в региона Хунин – Чанчамайо
Нашето кафе от Перу можете да поръчате : тук
 
Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

 

 

Оставете коментар

Loading...