Перу Тунки - кафе на месец Юли

Постнато отadmin01/07/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Търпеливо изчакахме момента, в който да ви представим нашето най-ново попълнение към гамата ни продукти-Тунки от Перу, което е и кафето за месец Юли. 

 

Плодородните земи, окъпани от щедрите валежи, правят Перу третия по големина в света производител на органично кафе и доставчик на висококачествени сортове. През 2010 г. Тунки е признато за най-доброто гурме кафе в света на състезанието, организирано от Американската асоциация за специално кафе (SCAA), конкурирайки се със Салвадор, САЩ, Гватемала, Кения, Хондурас, Никарагуа и Панама.
Всичко започнало, когато Уилсън Сукатикона, скромен производител на кафе от долината Сандия, в района на Пуно, решил да зареди чувал с кафе, което произвежда, и да го транспортира до Калифорния за 21-ия Международен специализиран кафеен панаир SCAA, едно от най-важните състезания. Там кафето на Уилсън спечелило над 139 проби от 25 страни и печели титлата “Най-добро специално кафе в света”.

Още на 17-годишна възраст той започва да работи като помага на баща си през свободното си време след училище. Този предприемачески селянин се е учил стъпка по стъпка да обработва земите си благодарение на знанията, предавани от поколение на поколение.  
В интервю Уилсън Сукатикона казва: „За да запазя високото качество на кафето, транспортирам събраното три часа пеша с ръчна количка за съхранение. Така избягвам всякакви промени на аромата от миризмите на магарета или коне ”. Наистина забележително начинание, надхвърлящо всички очаквания, но даващо задоволителни резултати.

Името “Тунки” идва от местната дива птица (известна още като „петел на скалите“), която се счита за национален символ на Перу.

Идеалният климат за отглеждане на кафето може да се намери на Източните склонове на Андите, които се придвижват в тропическите гори, тъй като климатът става по-топъл в по-високите части на Амазонка. Големи производствени зони са Чанчамайо, Куилабамба и Северната част на Перу.
Кафето расте с намалени слънчеви лъчи под сянката на дърветата. Черешите се премахват ръчно и кафето се оставя да ферментира в малки резервоари до 20 часа. След това се измива и слага да изсъхне в задния двор на директна слънчева светлина.
Вкусът е балансиран и наподобява карамел и медени нотки, а послевкусът-с нотки на какао и сушени плодове.

 

От общата площ, която е засадена с кафе в Перу, 140 000 хектара са сертифицирани биологично, като по този начин се гарантира, че това кафе може да се продава на международните пазари. Производителите не използват химикали или торове за отглеждането и търсенето на това 100% природно кафе нараства постоянно с оглед на настоящите тенденции за консумация на здравословни храни.


Нашето специално перуанско кафе Тунки можете да поръчате :  печено (тук) и сурово (тук)Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE) или в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...