Пет любопитни факта, които може би не знаете за безкофеиновото кафе

Постнато отadmin23/08/20200 Коментар(и)Любопитно,

Много хора обичат да пият кафе, но искат да ограничават приема му поради лични предпочитания или здравословни причини. Точно затова е създадено безкофеиновото кафе. За него обаче има много неща, които може би не знаете. Кои са те?1. При безкофеиновото кафе поне 97% от кофеина на зърната е предварително премахнат. Това се случва с вода, органични разтворители или въглероден диоксид. Кафето се промива в разтворителя, докато кофеинът се извлече в него, след което разтворителят се отстранява. Кофеинът също може да бъде отстранен с помощта на въглероден диоксид или филтър с дървени въглища. Тези процеси се извършва преди изпичането на зърната и не променя по друг начин състава им. Вкусът, ароматът и цветът може да се променят в зависимост от използвания похват. Това може да направи безкофеиновата напитка по-приятна за тези, които са чувствителни към горчивия вкус и силния аромат на познатото за повечето от вас кафе. Обикновено чаша безкофеиново кафе (в зависимост от конкретното количество) съдържа между 0 и 7 мг кофеин, а при нормалното кафе - между 70 и 140 мг.

2. Безкофеиновото кафе е източник на антиоксиданти и обикновено съдържа подобни количества антиоксиданти като обикновеното кафе, въпреки че те могат да бъдат с до 15% по-ниски.
Антиоксидантите са много ефективни при неутрализиране на реактивни съединения, наречени свободни радикали. Това намалява окислителните щети и може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2. Изследване на учени oт Хaрвaрд пoкaзвa, чe рeдoвнитe кoнcумaтoри oт мъжки пoл нa бeзкoфeинoвo кaфe имaт 18% пo-ниcък риcк oт рaк нa прocтaтaтa. Тoвa ce дължи нa aнтиoкcидaнтитe в бeзкoфeинoвoтo кaфe.

3. Eднa лошa нoвинa e, чe бeзкoфeинoвoтo кaфe мoжe дa пoвиши нивaтa нa хoлecтeрoлa. Cпoрeд Aмeрикaнcкaтa acoциaция пo cърдeчни бoлecти, бeзкoфeинoвoтo кaфe мoжe дa пoвиши лoшия хoлecтeрoл и дa нaврeди нa сърдечносъдовата cиcтeмa. Редовното пиeнe пo 2-3 чaши бeзкoфeинoвo кaфe вoди дo риcк c дo 8%, нивaтa ви нa хoлecтeрoл в дa ce пoвишaт.

4. Кафето без кофеин съдържа и малки количества от някои хранителни вещества, например  една чаша еспресо приблизително съдържа 2,4% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 4,8% калий и 2,5% ниацин или витамин В3. Това може да не ви се струва много, но количествата се натрупват бързо, ако пиете по 2-3 (или повече) чаши кафе на ден. Употребата на безкофеиново кафе е свързана с многобройни ползи за здравето.

5. Пиенето на кафе, както обикновеното, така и безкофеиновото, е свързано с намален риск от диабет тип 2. Всяка дневна чаша може да намали риска до 7%. Влиянието на безкофеиновата напитка върху функцията на черния дроб не е толкова добре проучено, колкото това на обикновеното кафе. Пиенето на кафе без кофеин е свързано и с малко, но значително намаляване на риска от преждевременна смърт и инсулт.

В обобщение, безкофеиновото кафето макар и демонизирано в миналото, всъщност е една от най-полезните напитки. За определени групи хора обаче, чувствителни към кофеина, обикновеното такова може да въздейства не особено благоприятно. Точно за тях безкофеиновото кафе е чудесен избор. Ако сте сред тях или просто харесвате еспресото си декафенизирано, не се колебайте да разгледате нашите предложения

Оставете коментар

Loading...