Пет невероятни факта за Етиопия - родината на кафето

Постнато отadmin16/02/20220 Коментар(и)

Вдъхновени от нашата февруарска кутия за влюбениОбичам те'’, част от която е етиопското specialty кафе Halo Hartume Farmers, решихме да ви представим няколко интересни факта за тази страна, която се смята за родината на любимата  ни напитка. Но освен това, определено има още какво да научите за Етиопия, нейната културата на производство и търговия, природна благодат и отношението на местните към това растение.

Затова ви препоръчваме да прочетете и освежите знанията си като си направите чаша от любимото кафе и си отделите само няколко минути.

 

Пет невероятни факта за Етиопия - родината на кафето

 

Още по-засилено производство.

Като най-големият производител на кафе в Африка, Етиопия планира да засили усилията си за производство на кафе през следващите пет години като старите дървета ще бъдат заменени с нови кафени насаждения. Правителството ще се съсредоточи върху подобряването на своята система за производство и маркетинг и очаква да събере 1,8 милиона тона кафе до 2024 г.

 

Местната консумация на кафе е повече от износа.

Към днешна дата 4,2% от световната продукция е благодарение на Етиопия, което я прави петата по големина държава производител на кафе в света. Интересното обаче е, че 50% от местната продукцията се консумира на вътрешния пазар, а останалите  25-30% от приходите на региона идват от износа на кафе Арабика.

 

Пазарът на зелено кафе.

Колкото и странно да звучи, въпреки данните, че за първи път е открито кафето именно в тази държава преди толкова много години, едва през 2008 г. е създадена Етиопската борса за кафе (ECX), която има за цел  да изглади ценообразуването, да помогне и защити местните фермери от нестабилност на пазара поради промяната на климата, което може да повлияе на препитанието им. Тази борса превръща производството на кафе в по-стабилна стока, осигурявайки складиране, търговия, и сигурни доходи.

 

Ненадминати реколти и вкусове.

Етиопия произвежда едни от най-добрите и висококачествени washed/мити  кафета в света, предпочитани както от професионалисти, така и от любителите на напитката. Все още притежава голяма част от генетичното разнообразие на растението. Има хиляди наследствени сортове, открити в страната и никъде другаде по света с уникален профил на чашата, известен със своята сложност, дълбочина на вкус и несравнима сладост. Натуралната обработка увеличава тези присъщи качества, като често се произвеждат specialty кафета, способни да показват пълната гама от плодови и флорални нотки.

 

Кафето е култ.

За разлика от много региони за отглеждане на кафе, където е предимно експортна култура, етиопците обичат да пият кафе. Всъщност често срещаната поговорка в страната е „ buna dabo naw “, което означава „кафето е нашият хляб“ – ясна индикация за жизнено важната роля, която тази суровина играе в обществото. Дори местните имат специална кафе церемония, която е неразделна част от култура и представлява  ритуализирана форма на приготвяне и пиене на тази напитка, изпълнявана от жената на домакинството. В много села се смята за един от най-важните социални поводи и е знак за голямо уважение да бъдете поканени.

 

Всяко едно specialty кафе на зърна от Етиопия отразява богата култура и простота на живот. Колкото и бързо да се модернизира светът, местните производители на кафе все още практикуват стари традиции като етиопската церемония за кафе, за да запазят общността и семействата непокътнати.

 

Въпреки че страната може да не е номер едно в кафе индустрията, Етиопия остава силно предпочитан и търсен производител на мнозина любители на напитката.

Опитвали ли сте да пиете етиопско кафе? Хареса ли ви вкуса? Ако все още не сте, можете да разгледате специалните ни предложения в онлайн магазина. Ще очакваме вашите мнения в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...