Пет факта, които ще ни помогнат да разберем повишените цени на кафето

Постнато отadmin23/11/20210 Коментар(и)Новини,

Какво се случва с пазара на кафе Арабика и Робуста? През последните няколко месеца кафе индустрията преживява различни ситуации, които създадоха предпоставка за доста нестабилни цени, включително и  при сектора specialty coffee.

В следващите редове ще ви представим няколко базисни причини, които накараха цените на кафето Арабика и Робуста на борсата да вървят нагоре и надолу.

 

  • Факт 1: Сланата в Бразилия

Не е тайна за никого, че Бразилия е най-големият износител на кафе на зърна Арабика в световен мащаб. И като такъв, тя влияе пряко върху пазарните цени въз основа на реколтата си. За съжаление настъпилото замръзване, за което говорихме в предишната ни статия, сериозно се отрази на качеството и количествата на цялата продукция, както и на предлагането, повишавайки цените на кафе на зърна от сорта Арабика.

 

 

 

 

 

Дъждът е един от основните фактори при производството на зелено кафе, но когато неговите количества са прекалено високи, това се превръща в проблем, но защо? Защото когато кафеените дървета получават повече вода, отколкото им е необходимо, започва да се проявява повишен риск от болести по растенията и какъв е проблемът с това? Проблемът е, че добивът намалява, което се отразява на количествата на предлаганото на пазара на Арабика кафе, което отразява и при цените на печените кафени зърна.

 

 

 

 

 

  • Факт 3: Недостигът на доставяне на контейнери във Виетнам

Поради ситуацията с пандемията, виетнамската индустрия на зелено кафе, която е един от лидерите на Робуста кафе в света, среща трудности при доставката на продукцията си на световния пазар, тъй като има повече търсене на контейнери, отколкото на разположение. В допълнение към това, липсата на работна ръка, която се дължи на високите случаи на COVID 19 също оказва своето негативно влияние върху ситуацита.

 

 

 

 

 

  • Факт 4: Гражданска война в Етиопия

Конфликтът възникнал в района на Тигрей преди около година, когато министър-председателят решил да започне кампания срещу Народния освободителен фронт на Тигре - местна терористична група. Страничните ефекти от  този конфликт не след дълго довеждат и до намаляване на предлагането на кафе на зърна от Етиопия.

 

 

 

 

 

 

  • Факт 5: Увеличаване на разходите за доставка

Както всички знаят, ситуацията с пандемията създаде много проблеми. Един от които е цената на транспорта, която е важна и незаменима част от пътя на кафето, променяйки и неговите борсови стойности. А ето и пример, чрез който да добием по-ясна представа за казаното до тук: обработката на един контейнер преди пандемията струваше средно 2 500 долара, а сега е около 15 000 долара. Освен това транспортът и горивата са се  увеличили с  между 300% и 500% през последните почти две години.

 

 

 

 

 

 

Участниците в т.нар верига - пътя на кафето са изправени пред последиците от всички тези факти. Производителите на зелено кафе, вносителите, транспортните компании, пекарите на кафе, заведенията, магазините и  кафенетата, всички те, включително и ние от Martines като пекарна за кафе, бяхме принудени да актуализираме цените си, за да продължим да  поддържат същото високо качество на нашите зелени и печени кафени зърна. Надяваме се, че потребителите на кафе ще продължат да подкрепят всички нас в тези трудни моменти, така че по този начин да можем да продължим да подобряваме пазара на специално кафе.

Оставете коментар

Loading...