Почистването на кафе машината е по-важно, отколкото си мислите

Постнато отadmin13/08/20200 Коментар(и)Любопитно,

Ние вярваме, че всеки заслужава да пие вкусно кафе и да изпитва наслада от това, но какво още е важно да знаем за приготвянето му? Да имаме страхотно прясно изпечено кафе,  да го съхраняваме правилно , както и да имаме добра мелачка, са едни много важни елементи за хубаво еспресо, но недостатъчни.  Също нещо много значително е кафе машина  и още повече, нейното почистване. Тя е полезна инвестиция и ако се поддържа чиста и подредена, не само ще ни служи вярно по-дълго време, но ще допринесе и за вкуса на ни напитка.Кафе машина, която не се поддържа правилно и регулярно, започва да развива мухъл и вредни бактерии, които са силно токсични вещества. Когато се разпространяват,  изпускат спори, разболяващи нашия организъм. В някои случаи дори е възможна появата на котлен камък.

Кафето по природа е мазна субстанция. Почистването е процес на премахване на кафените масла, които се натрупват на вътрешните и външните части на машината. Всяка част, имаща контакт с кафето, трябва да бъде старателно почиствана. Добре е поддръжката на домашната кафе машина да бъде веднъж в седмицата. Тази в офиса – още по-често. Правилото е, че колкото повече използваме кафе машината, толкова по-редовно трябва да я почистваме. Всичко това е аналогично и да кафемелачката ни.

Машината за еспресо е деликатен уред, тъй като се състои от много компоненти, които лесно се задръстват или захабяват при нередовна поддръжка и почистване. Съветваме ви след абсолютно всяка употреба да почиствате с топла вода портафилтъра, в който се поставя смляното кафе. Освен от хигиенична гледна точка, това е препоръчително и заради качеството на напитката ни, тъй като всякакви остатъци биха могли да и повлияят негативно. При машините с отделение за вода е задължително регулярното му почистване с препарат за съдове и смяната на водата в него.

A, ето и няколко лесни стъпки за правилно почистване на еспресо машината:

1. Поставете “глуха цедка” в портафилтъра и пуснете горещата вода, както бихте направили за еспресо. За около 5 секунди и след това оставете да поседи така за десет. Изплакнете. Напълнете портафилтъра с почистващ препарат (една доза), подходящ за вашата еспресо машина и повторете няколко пъти, пускайки за чиста вода, за да сте сигурни, че целият почистващ препарат се е разтворила и е почистил групата.

2. С помощта на специална четка можете да почистите групата на кафе машина и нейните уплътнения. Необходимо е да пуснете малко гореща вода и старателно да изтъркате. След това изплакнете с чиста вода портафилтъра и групата, уверявайки се, че всякакви остатъци от препарата са премахнати.

3. Не забравяйте да почиствате крана, през които минава парата като го забърсвате с влажна кърпа веднага след всяка употреба. Това ще предотврати изгарянето на млякото - и залепването му - от външната страна, което е много по-трудно да се почисти след това.

Почистването на кафе машината е наистина важен процес, на който трябва да обръщате специално внимание. Грижете се за нея и тя ще ви се отблагодари с чудесно кафе! В секцията Аксесоари в нашия онлайн магазин можете да разгледате наличните ни почистващи продукти, които ще ви помогнат за най-добрата грижа. Ако имате допълнителни въпроси по темата ще се радваме до отговорим на тях, споделете ги в коментар под статията или в социалните мрежи (Instagram - @martinescaffe; Facebook - MARTINES CAFFE).
 

Оставете коментар

Loading...