По какво си приличат кафето и виното? Пет факта, които си струва да знаете

Постнато отadmin04/07/20200 Коментар(и)Любопитно,

Независимо дали говорим за еспресо или лате, червено или бяло, винаги консумираме нещо, което ни кара да се насладим и отпуснем. За мнозина кафето сутрин се е превърнало в традиция, както чашата вино вечер- за други. Всъщност двете напитки имат интересни прилики помежду си, на които искаме да обърнем внимание в тази настояща статия.

Кофеинът в кафето и алкохолът във виното влияят както на мозъка ни, така и на настроението при консумация. Карат ни да се отпускаме, да сме по-енергични или пък да ни тонизират. Може би затова интересът към тези напитки е толкова голям. Дори напоследък се забелязва тенденция да се комбинират и консумират едновременно.

А, ето и 5-те прилики, на които се спряхме:

1. И при двете напитки понятието сорт играе важна роля. Кафето и гроздето се предлагат в много разновидности и се отглеждат в различни краища на света. Видът на почвата, излагането на слънце и климатичните елементи, въздействат на крайните аромати и текстури. Сортът се определя от биологичния произход или мястото, на което расте кафето или гроздето, както и от други фактори.

2. Ароматът е също много важен и основен елемент при тези две напитки. Подобно на виното, кафето има уникален букет от аромати, специфични за неговия сорт и начин на отглеждане, както и на преработка. Избата за вино, пекарната и кафемашината са местата, на които се случва цялата “магия” за получаване на желания ефект. Интересен е факта, че при кафето се срещат много по-голямо разнообразие от аромати и вкусове

3. Начинът на сервиране е още един важен фактор за двете напитки. Температурата на водата, чашата за кафе или вино и правилното приготвяне и сервиране значително могат да повлияят.

4. При кафето, както и при виното могат да се смесват - различни сортове, видове, региони и др. Това дава голямо разнообразие на любителите да избират най-подходящото за себе си. В практиката наричаме това „блендиране“.

5. На последно, но не и по важност, място се нарежда човешкият фактор. Фермерите, винопроизводителите, пекарите на кафе, както и всички останали участници по веригата оказват силно въздействие върху крайния продукт. Този труд е тежък, но сигурен, тъй като най-добре се следи и контролира качеството. Колкото и да се опитват да налагат все повече машини в практиката, все още човека е основната фигура.

Всъщност се оказва, че двете най-консумирани напитки в света, не са чак толкова различни, колкото си мислехте, нали? Имат много допирни точки, но не трябва да пренебрегваме и техните различия. Ако искате да научите повече за тях, следете нашия блог. Очакваме коментарите ви в полето по-долу или като се свържете с нас в социалните мрежи (Instagram - @martinescaffe; Facebook - MARTINES CAFFE)

Оставете коментар

Loading...