Прекалено прясно ли е вашето кафе? Връзката между датата на изпичане и подходящия момент за консумация.

Постнато отadmin15/01/20210 Коментар(и)Любопитно,

Когато купувате храна, търсите най-пресните продукти и обръщате внимание на датата на производство, срока на годност и визуалните сигнали. Но все пак, за да разберете колко добри всъщност са продуктите, трябва да ги сготвите.Това не е изненадващо за никого.

Същият принцип важи и за кафето. Никога не преценявайте качеството на зърната само от пръв поглед. Нужно е да отворите опаковката и да си приготвите една напитка. Тогава е моментът, когато ще си проличи дали кафето ви е прясно изпечено.Терминът „прясно кафе“ доста често се среща - било то в описанието на продукта или в някоя реклама. Но истината е, че това понятие може да придобие съвсем различно значение в зависимост от това кого питате. Както и дата, посочена на пакета да е по-скоро „абстрактна“. Възприятията за прясно кафе са различни за повечето производители.

Докато голяма част от отличителните качества на кафето се определят от това къде се отглежда и как се обработва, ароматът му пък идва по време на изпичане, защото тогава зърната губят част своята маса и стават по-порести, което улеснява  аромата да “излезне”. Но в преследването на пиковия момент на кафето, подходящо за консумация, трябва да вземте под внимание не само аромата му. Високата температура по време на процеса печене разгражда захарите и аминокиселините до въглероден диоксид (СО 2). През първите няколко дни натрупването на CO 2  може значително да повлияе на приготвянето, което пък от своят страна затруднява получаването на желания краен резултат - хубавата напитка. След като кафето вече е изпечено му е необходимо време за “почивка” или познатия процес - дегазиране.

Важно е да уточним, че времето, което трябва да изчакате след изпичане, е много относително. Няма научно доказателство е оптималното време. Силно влияние оказват сортът, методът и степента на изпичане. А, дали вкусът на напитката ще ви задоволи, зависи от смилането, дозата и начина на приготвяне.В заключение бихме желали да споменем, че съгласно официалния протокол на SCA е препоръчително да изчакате поне 24 часа след  изпичане, но за съжаление няма как да ви дадем точно определен брой дни или месеци, защото както вече споменахме, много зависи от редица фактори. Но не чакайте и прекалено дълго време, защото кафето може да започне да губи свойствата и качествата си. Най-добре се допитайте до пекаря или продавача, от който си купувате кафето. Те би трябвало да ви дадат най-точна информация.

Оставете коментар

Loading...