Приготвяне на кафе: трите основни метода на екстракция

Постнато отadmin08/05/20200 Коментар(и)Любопитно,

Още от далечни време, откакто кафето се появява в живота на човека, хората търсят и продължават да търсят все по-нови и нови начини да го приготвят и пият. Някога ,обаче, замисляли ли сте се кои са принципите, прилагани при трите основни метода за извличане на кафе-напитката. До каква степен си приличат и до каква – различават?

Ето защо днес ние от Мартине Кафе Семейна Пекарна ще споделим с вас трите основни класификации, които биха ви помогнали да разберете, как се приготвя кафето. Въз основа на начина, по който се използва водата, методите на приготвяне могат да бъдат разделени в 3 основни групи:

1. Накисване: Френска преса и Колд брю (студено кафе)

Този метод се основава на изливането на вода и оставянето на смляното кафе да се накисне, както при чая, след като е готово кафето се отделя чрез филтър от напитката. Един наистина добър пример за подобно приготвяне е т.нар. Френска преса, а друг -, по-модерен  е  Колд брю, където смляното кафе остава в контакт със студена вода поне 8 часа или повече, в зависимост от предпочитанията. И се консумира студено.

2. Гравитация: V60 и Chemex

При втория основен метод на филтриране, както може да видите,  се използва гравитацията, за да помогне при екстракцията на кафето. Въпреки,  че тук имаме голямо разнообразие от уреди и материали за филтриране, които можем да използваме, бихме могли да вземе като пример за сравнение двете най-популярни съоръжение, използвайки хартиени филтри. Те са V60 и Chemex. Първият е кръстен на формата си, която прилича на буквата V с ъгъл 60 градуса. Другата е малко по-сложна, наречена Chemex, която представлява стъкло с форма на часовници.

В този смисъл за целите на статията ще го използваме хартиен филтър, като база за сравнение. Но как действа гравитацията? Първо поставяме хартиения филтър, който има конична форма, в уреда за приготвяне, изплакваме го с топла вода, след това изсипваме смляното кафе и после - горещата вода.

3. Налягане: Еспресо, Кафеварка и Аеропреса

Италианците са тези, които създават този метод и го превръщат в един от най-известните, а именно еспресото. При него извличането се получава чрез налягане, идващо от кафемашината.

Освен това съществува и подобен, ръчен начин, който се нарича Аеропреса -  устройство, при което се използва собствена сила за натискане на т.нар. „бутало“, образувайки достатъчно налягане за екстракция  на кафе напитката, която преминава през хартиен филтър.

Третия уред, част от метода под налягане е добрепознатата ни  Кафеварка, при която при завиране на водата, се създаде това необходимо налягане, по този начин се извлича любимата напитка от кафените зърна.

Всеки човек има индивидуални предпочитания как да пие или приготвя своето прясно изпечено кафе. При вас каква е ситуацията? Споделете ни в коментар по-долу или в социалните медии (Instagram - @martinescaffesoffia; Facebook - MARTINES CAFFE) кой е любимият ви метод за приготвяне?

Оставете коментар

Loading...