Професия “бариста”

Постнато отadmin22/09/20210 Коментар(и)Любопитно,

Колкото е важна ролята на един собственик на пекарна за кафе, coffee shop или друго подобно специализирано място, толкова и работата на баристата е от голямо значение. Ще се запитате защо? Отговорът е лесен - защото именно той е човекът, който подготвя и презентира напитката на клиентите. Ако не се справи добре, следователно лошото впечатление би се насочило към марката кафе или конкретния coffee shop. Именно поради този факт, баристите в световен мащаб минават редица обучителни курсове и изучават напитката много детайлно.

 

 

Ако ви е интересна тази тема, която сме избрали да разгледаме в настоящата статия, то непременно трябва да прочетете редовете по-долу. Ще обърнем внимание на самият произход на думата “бариста”, неговата роля и различните умения, които е добре да притежават.

 

Що е то “бариста”?

Като за начало бихме искали да дадем точната дефиниция,а именно: думата “бариста” произхожда от Италия като се превежда "барман", който сервира алкохолни и безалкохолни напитки, включително кафе и еспресо напитки. В останалата част от света обаче бариста се нарича човекът, който приготвя и сервира кафеени напитка като добре знаете, че това не е никак лесна задача, тъй като се изисква майсторство и има своите собствени тънкости.

 

Нужни знания и умения

За да може един човек да бъде бариста, се изискват конкретни познания и умения в областта на кафе-културата, които включват: информираността за различните кафета Арабика и Робуста, техните свойства, вкусове, аромати, технологията на приготвяне на различните кафе-напитки, за декорацията им при поднасяне, за чашите, чинийките и аксесоарите, с които се сервира, за поддържането на оборудването, че дори и за отглеждането, производството, печенето, съхранението и търговията с кафе и придружаващите го продукти.

Огромна част от работата на професионалния бариста зависи и от еспресо машината, мелачката и другите уреди за приготвяне на кафе. Той следва да умее да борави с тях, да ги почиства правилно и спрямо промяната в отделни параметри да постига даден краен резултат при екстракция.  Истинското майсторство се крие именно в това да знае как да поднесе на клиента най-подходящата за него напитка.

Друг ключов момент от работата на баристата е неговото поведение и професионализъм зад бара. Независимо колко е  голям наборът от познания и подготовка на дадения човек, то без харизма и умение за комуникация, която да завладява клиента, всичко се обезсмисля. Защото кафето не е просто продукт или напитка, а цяла история в чаша, която трябва да бъде разказана.

 

Добрата практика сочи:

Определено знанията и уменията, които изброихме по-горе няма как да се натрупат за ден, два или “в движение”. Изискват се месеци и дори години практика, постоянно информиране и следене на тенденциите, както и посещаване на професионални курсове,  които се провеждат от оторизирани организации или институции, предлагащи различни програми. Само по този начин и с практическия си опит би могъл да осигури най-доброто обслужване на клиента.

Като заключение написаното до момента показва и потвърждава ясно, че в кафе сектора всеки един етап е от изключителна важност. Затова е препоръчително собственикът на пекарна за кафе или coffee shop да обръща достатъчно  внимание както на продуктите и тяхното качество, така и на персонала и техните умения. Защото всеки компонент върви ръка за ръка с другите, а крайният резултат е - успешен бизнес и доволни клиенти.

Ще се радваме да споделите вашето мнение по темата в коментар под статията. Стрували ви се интересна професията на баристата или по-скоро мислите, че е трудна и не за всеки?

Оставете коментар

Loading...