Професия: Майстор пекар на кафе

Постнато отadmin02/02/20222 Коментар(и)

В предишна наша статия разгледахме подробно какво всъщност представлява професията бариста, колко важна роля играе тя в подготовката на една хубава напитка и че не е толкова лесна, колкото изглежда. Точно затова избрахме да продължим в тази посока като ви запознаем и с още един занаят в кафе индустрията, който изисква години наред практика, обучения и познания.

 

Coffee roasting master

 

Може би е мечта на мнозина да бъдат истински майстор пекари, но за да стигнат до етапа на завършен професионалист, е нужно да извървят много дълъг път, изпълнен с различни фази, включващи подготовка, изучаване, практика и още, и още.

Ако и вие сте част от тези ентусиазирани хора и искате да бъдете майстор пекари, то непременно прочетете следващите редове, в които ще ви разкрием тайните на този занаят.

 

Първа фаза: вдъхновение.

Ако искате да бъдете майстор пекар и тази професия ви се струва интересна, първо е добре да поговорите с човек, който вече я практикува. Обмяната на опит и информация определено би ви помогнала в решението дали наистина искате да посветите бъдещето си на кафето. Колкото и приятен да изглежда този занаят, крие своите предизвикателства и трудности. Не е достатъчно само да сте любители на напитката, но и да сте готови да я опознаете в детайли като я превърнете в част от живота си, защото както сме казвали и преди - кафе културата е необятна и винаги има какво още да се научи.

 

Втора фаза: обучение.

През последните няколко години културата на кафето по света нараства наистина бързо, благодарение на многото институции, които стимулират развитието на този пазар като повишават нивото на професионализъм.

Правилното обучение, както винаги, е от първостепенно значение, когато решавате да започнете нова кариера. Но към кого да се обърнете за помощ?

Първият вариант е да потърсите доказала се кафе пекарна, която би ви подала ръка като ви допусне в производството, разкаже ви детайли около цялостния процес и отговори на всички въпроси, които ви вълнуват.

Вторият вариант е да се позаинтересувате от Асоциацията за специално кафе (SCA), която предлага разнообразни курсове, които ще ви помогнат да се образовате, да надградите знанията си и да станете истински професионалисти.

SCA предлага 5 модула, които са фокусирани в различни области и процеси на кафето, включващи: бариста умения, алтернативни методи на приготвяне, зелено кафе, печене и дегустация. Всеки от тях има три нива на обучение, а именно: основно, средно и професионално. В зависимост от целта и вашето желание можете да изберете кой модул и ниво искате да достигнете.

На нашият майстор пекар Алекс след броени месеци му предстои да вземе своят сертификат за AST (сертифициран треньор на Асоциацията) от SCA, благодарение на който официално ще може да провежда професионални курсове и да обучава ентусиасти, които искат също да бъдат едни завършени майстор пекари. Той ще бъде и първият и към момента единствен притежател на подобно разрешение за България. Затова продължавайте да ни следвате в социалните мрежи, за да може да сте едни от първите, включили се в курсовете.

 

Трета фаза: практика.

След като сте избрали да станете професионалист в изпичането на кафе и сте положили основата на своето обучение, може да започне по-интересната и динамична фаза на практикуване. Какви са вашите варианти?

Ако обичате предизвикателствата и не искате да сте зависими от някого, можете да стартирате собствен бизнес, за който ще ви е необходима сериозна инвестиция, за да закупите нужното оборудване и всички допълнителни аксесоари.

Другият вариант е да си намерите работа в някоя пекарна, където ще можете да развиете уменията си под наблюдението на професионалист или пък да си купите малка пекарка, на която ще можете да се упражнявате в домашни условия.

Като заключение вероятно ще се насладите на всяка една стъпка от вашето развитие и ще приемете професията майстор пекар, независимо от това как се развива кариерата ви. По пътя ще се научите не само да разпознавате и печете висококачествени кафета, но и да опознаете тази култура в детайли. Любопитството и постоянството са двете лични качества, които ще ви помогнат да бъдете истински професионалисти, наслаждаващи се на това, което правите. И не забравяйте, че печенето на кафе е страст, която ще ви позволява да разгърнете сетивата и способностите си.

2 Коментар(и)

велин омаров:
23/05/2022, 09:40:29 PM
Отговор

Имам интерес за курса

Тонка Чолакова:
09/01/2023, 07:19:00 PM
Отговор

Моля за информация дали предлагате вече курсове за майстор пекар на кафе?

Оставете коментар

Loading...