Първото българско участие на световното изложение World of coffee

Постнато отadmin07/07/20220 Коментар(и)

През изминалата седмица в Милано, Италия се състоя едно изключително вълнуващо и важно събитие за екипа на  “Martines” Family coffee roastery, но и за световната specialty coffee индустрия. С нетърпение очаквахме момента, в който да ви споделим интересните подробности и нашето впечатление за World of Coffee, на което взехме ексклузивно участие като първата българска фирма до сега.

 

Българско участие на световното изложение World of coffeeБългарско участие на световното изложение World of coffee

 

Определено това, че бяхме единствените представители на България в тазгодишното изложение, но и до момента, има своите предизвикателства и отговорности. Какво се случи през изминалите дни? Кои кафета предложихме на посетителите? Дали бихме повторили? Кое ни хареса или пък не ни?

Ако сте любопитни да разберете как минаха нашите дни в Милано, прочетете следващите редове, защото несъмнено имаме какво да ви разкажем.

 

Какво представлява World of Coffee?

Всяка година през юни месец Асоциацията за специално кафе (SCA), за която вече сме ви споделяли, организира единственото по рода си изложение - World of Coffee (Светът на кафето), където се събира общността на specialty coffee в различен европейски град.

Първоначално беше планирано тази година да се проведе във Варшава, но поради непредвидени обстоятелства организаторите избраха да сменят локацията с Милано. Колко подходящо, нали? Все пак за мнозина Италия е емблематична държава с изключително отношение към кафето.

Говорейки за World of Coffee, няма как да не подчертаем факта, че цялостната организация е на много високо ниво и си личи, че хората, които стоят зад този проект, са от кафе индустрията и силно желаят да я развиват все повече. Точно затова ние от Martines решихме да вземем участие тази година. Освен да покажем на изложителите и посетителите от цял свят, че и в България има професионалисти и ценители на specialty coffee, но и нашият екип да се срещне с други съмишленици, обменяйки идеи, знания и опит.

 

Състезанието за баристи. Кой спечели?

Испанските ни партньори Marre Terra, които също бях част от изложителите, организираха състезание за баристи като се включиха професионалисти от редица държание като Полша, Финландия и други, включително и нашият бариста Анес, представяйки България.

Директните елиминации изправиха всеки от участници един срещу друг като по-добрият преминаваше към следващия етап от състезанието, докато на финала не останаха само двама. И кой си мислите, че победи? Една от малкото жени, взели участие и мерейки умения с изключителни професионалисти. Да, нашият бариста Анес, която не можа да скрие радостта си. Оставяйки настрана физическата награда (мелачка), тя спечели най-вече признание и уважение от съдиите и другите участници в състезанието.

 

Нашето представяне и впечатления

Избрахме по време на изложението да предлагаме на посетителите specialty coffee 100 % Арабика от Ел Салвадор, Колумбия и Етиопия като ги приготвяхме по метода Chemex, за да могат най-добре да се презентират вкусовете и ароматите им. Няма как да не отбележим факта, че кафетата ни се харесаха от аудиторията, в което не сме се и съмнявали. Защото всяко нещо, което се прави с любов, си личи.

А що се отнася до впечатленията ни относно Светът на кафето 2022, едва ли ще можем да опишем всичко, което преживяхме и цялата положителна енергия, която получихме през изминалата седмица. Освен че Милано е много красив град, изпълнен с естетика, невероятни забележителности и усмихнати хора, събитието ни даде възможност да видим за пореден път, че по света има много кафе любители и професионалисти, които ги е грижа за разцвета на индустрията и се стараят да развиват кафе културата. Общуването помежду си и запознаването отблизо с последните иновации и продукти, ще ни помогнат в практиката за бъдеще.

 

Силно се надяваме да сме представили България на World of Coffee подобаващо и с това наше участие да дадем начало на успешни, интересни и развиващи кафе културата проекти за екипа ни и всички от бранша. Защото силно вярваме, че предаването на знания, опит и идеи са основна движеща сила в бизнеса. А от нашето “Martines” семейство очаквайте още много нови и интересни неща.

Оставете коментар

Loading...