Пътешествие през някои от най-интересните кафе култури по света

Постнато отadmin04/09/20200 Коментар(и)Любопитно,

Дали ще консумираме кафе, за да се ободрим или просто защото харесваме вкуса и аромата му, дали ще е чисто еспресо или в допълнение ще има мляко или някакви подправки, едно е сигурно - то се е превърнало в неразделна част от ежедневието на голям брой от хората по света. В различните страни напитката се приготвя и поднася по многобройни начини, а местните култури и традиции са очарователни и заслужават да им обърнем специално внимание. Ето и някои по-интересни, които сме подбралиИталия

Кафето в Италия се сервира в малки порцеланови чаши и е силно концентрирано късо кафе – еспресо или ристрето, което в повечето случаи се пие наведнъж или с други думи казано - “one shot”. Резен лимон също често присъства в напитката като според италианците така се добавя допълнителен вкус. А пък капучиното се консумира само сутрин. Има една известна поговорка в Италия: мъжете трябва да са като доброто кафе – силни и страстни! В култура, в която дори мъжете са сравнявани с кафето, човек може да си представи неговата стойност. За италианците то е най-основната и важна напитка в тяхното ежедневие.

Франция

В тази страна е прието към кафето да се добавя мляко, в съотношение 1:1. Напитката се сервира в голяма и широка чаша, за да може пиещият да топи кроасана си в нея.

Турция

Къде, ако не в Турция може да се опита истинско турско кафе. Приготвянето му става като фино смлените зърна се варят в медено или месингово джезве. Характерно за него е, че не се прецежда, а се изчаква известно време, за да се утаи на дъното и след това може да се консумира.

Мароко

В Мароко е прието ободряващата напитка  да се смесва с различни подправки като канела, кардамон, индийско орехче, карамфил, черен пипер. За приготвянето местните използват много тъмно изпечено кафе.

Мексико

В тази страна кафето се вари в гърне. Задължително се поднася в глинена чаша, като допълнения слагат канелени пръчици и нерафинирана тръстикова захар. Всички тези елементи според местните допринасят за по-хубавия вкус на напитката.

Финландия

В централната част на страната е прието енергизиращата напитка да се сервира с вид местно сирене, което се нарязва на кубчета и се поставя на дъното на чашата. След което се залива с кафе и така се пие. Когато течността свърши, сиренето се изяжда с лъжица.

Саудитска Арабия

В много арабски страни като Саудитска Арабия хората са изключително взискателни към пиенето на кафе. Те обръщат огромно внимание на етикета и церемониите. Имат набор от традиционни правила за пиенето му, които приличат до голяма степен на церемониите за пиене на чай при китайците и японците. Преди да се сервира напитка местните палят тамян и разхвърлят подправки около мястото, където ще се консумира тя. Саудитското кафе е тъмно, ужасно горчиво и ароматизирано с кардамон. Всъщност то обикновено се поднася със сладки фурми, за да се балансира вкуса.

За всеки кафето символизира нещо различно – важен сутрешен ритуал, напитка за събуждане или следобедно удоволствие. Независимо от различните култури, нужно е единствено да изберем начина на приготвяне, който на нас ни харесва и да му се наслаждаваме.

Оставете коментар

Loading...