Пътят на specialty coffee: от фермата до вашия дом

Постнато отadmin13/08/20220 Коментар(и)

В много от нашите статии сме ви споменавали за дългия и изпълнен с предизвикателства път на specialty coffee преди да стигне до вашия дом. Но всъщност, замисляйки се, до момента не сме ви разказвали подробно за различните спирки на кафеените зърна, ролята на всеки един по веригата и цялостния процес до чашата.

 

Пътят на specialty coffee: от фермата до вашия дом

 

Затова ако искате да проследите стъпка по стъпка пътя на любимата ви напитка, то непременно прочетете следващите редове.

 

Спирка 1: фермата

Всичко започва от многобройните ферми, разположени из държавите производителки, където кафето расте и старателно се отглежда от фермерите, които в повечето случаи са наследили занаята от поколенията назад. Някои ферми са малки като площ и са изцяло семейни, други пък са доста по-големи, където се наемат и допълните работници, за да помагат.

Но като оставим това на страна, истината е, че във всяка една от тях кипи страшен труд и никак не трябва да се пренебрегва ролята на човека, тъй като именно тя  допринася за това да можете да се наслаждавате на кафето си всеки ден. Също така много държави разчитат именно на този поминък, за да изхранват семействата си и да развиват икономиката си.

 

Спирка 2: обработването

След като вече кафеените зърна са узрели и готови, се берат ръчно или с помощта на специални машини, като следва да бъдат обработени. Това може да се осъществи или в същата ферма, където се отглежда или на друго място, специализирано единствено за тази цел.

Повече за начините на обработка на зеленото кафе, можете да прочетете в предишните ни статии - част 1 и част 2.

 

Спирка 3: транспортирането

С изключение на редките случаи на превоз по въздух, цялото сурово кафе идва чрез контейнери, натоварени на кораби. В страните, които граничат с вода, кафето обикновено отива директно от мястото, където се обработва, до пристанището. Но ако дадена страна няма излаз на море, океан и т.н., пътят се увеличава.

Като цяло времето, което кафето прекарва във водата, варира в широк диапазон, от няколко седмици до няколко месеца.

 

Спирка 4: пекарната за кафе

Една от последните спирки от дългия път на specialty coffee е именно в пекарната, където се случват част от “магиите”, допринасящи за истинското удоволствие, което изпитвате, докато отпивате от любимата си напитка.

Повече за това какво представлява една кафе пекарна и дейностите, които се извършват в нея, можете да прочетете в нашата блог статия.

 

Спирка 5: кафе любителят

Достигнало до своята крайна точка, кафето е готово да бъде смляно непосредствено преди консумация и да му се насладите напълно. Но не забравяйте да оценявате всяка глътка от любимата ви напитка, тъй като сами виждате колко много хора, труд и енергия за замесени по веригата за доставка.

Надяваме се с тази статия да сме ви “разходили” из така дългия, изпълнен с предизвикателства, трудности и много любов към кафето, път. Ние като хора от индустрията осъзнаваме всъщност колко важен е всеки един етап и ако на някоя от спирките възникне проблем с кафето, непременно това би повлияло на останалите.

 

А, ако ви е интересно от кои държави и какви специални кафета имаме в Family Coffee Roastery “Martines”, не забравяйте да разгледате онлайн магазина ни, където ще откриете всичко необходимо.

Оставете коментар

Loading...