Разхлади се през лятото с Cold Brew!

Постнато отadmin19/07/20210 Коментар(и)Любопитно,

През топлите месеци от година един от подходящите начини, по които можете да се разхлаждате освен студена вода или коктейл, е сравнително новата лятна напитка - cold brew. Чувате я за първи път? Е, значи сте попаднали на точната статия, тъй като в редовете по-долу ще откриете подробности за историята на cold brew, рецептa за домашно приготвяне и всичко необходимо, което е добре да знаете.

 

 

Какво всъщност представлява Cold Brew?

Cold Brew е кафе, приготвено чрез студена екстракция. Интересното при него е, че вместо да заливате прясно изпеченото и току-що смляно кафе с гореща вода, за Cold Brew трябва да използвате студена вода и да оставите екстракцията да продължи между 8 и 24 часа – в зависимост от рецептата, която ползвате.

 

Ползи от консумацията на Cold Brew.

  • По данни от направено проучване тази студена кафе напитка е с 50-67% по-малко киселинна от обикновеното еспресо, например. Напълно подходяща за хората, които не харесват кисели кафета.
  • Също така неотдавнашни проучвания показват, че сурово кафе на зърна съдържа много антиоксиданти, които като взаимодействат с гореща вода, до голяма степен се унищожават. Затова студеният метод за приготвяне на напитката запазва антиоксидантите, което я прави и много здравословна.
  • Вследствие от по-ниската киселинност, cold brew е по-сладко, отколкото стандартното приготвяне на кафе чрез еспресо.

 

Как да си приготвите студената напитка?

            Важно е да отбележим, че както и при другите методи за приготвяне на кафе, така и за cold brew е въпрос на вкус и личностни предпочитания що се отнася до рецептата. Най-добре е да пробвате различни и сами да изберете подходящата за вас. Въпреки това, ви предлагаме една проста и изпитана рецепта, която можете да приложите ако за първи път се докосвате до cold brew.

 

  • вземете 50 гр. качествено кафе на зърна по ваш вкус и го смлете по-едро,като за френска преса  или Chemex.
  • извадете филтъра на уреда за филтриране на студено кафе и изсипете в него вече смляното кафе.
  • налейте 600 мл. студена вода върху кафето във филтъра. Затворете уреда и го сложете в хладилника да престои 8 часа.
  • след като мине нужното време, извадете  уреда от хладилника, отстранете филтъра и вашето Cold Brew е готово за консумация.

 

При използването на Cold Brew не забравяйте:

  • за най-добре е да изберете кафе със среден профил на изпичане, тъй като студеното екстрахиране подчертава естествените вкусови нотки на шоколад, бадеми и карамел в кафените зърна, а те се усещат по-силно в такъв профил.
  • за Cold Brew кафето трябва да е по-едро смляно. Важно е да запомните, че това предотвратява възможността от поява на горчивина във вкуса и напитката няма да е мътна. Както винаги повтаряме, най-добре е да купите кафе на зърна и да го смелите непосредствено преди приготвяне.
  • много е важно точното съотношението кафе/вода. Някои специалисти препоръчват ¾ чаша смляно кафе към 4 чаши вода, други – съотношение ½. При всички положения, тествайте и изберете оптималния за вас вариант.

 

Лятото е подходящото време от година, когато можете да се забавлявате, да експериментирате и да пробвате нови неща, точно затова се надяваме тази статия да ви е дала нова идея за разнообразяване на любимата ви напитка. Ако все още не сте си вземи уред за приготвяне на Cold Brew, можете да го откриете в нашия онлайн магазин. При въпроси или нужда от още информация, винаги можете да се свържете с нас в социалните мрежи - Facebook и Instagram.

Оставете коментар

Loading...