Знаехте ли, че ..? 7 интересни факта за кафето.

Постнато отadmin01/07/20210 Коментар(и)Любопитно,

Можете ли да си представите, че хубаво кафе би било причина за развод или че именно тази природна суровина е помогнало на спортисти да участват в Олимпийски игри? И ние не подозирахме за това, докато наскоро не попаднахме на едни много интересни твърдения, свързани с кафето, които определено събудиха любопитството в нас. Точно затова решихме в новата ни блог статия да ви ги представим, тъй като сме сигурни, че и на вас биха ви били приятни да ги прочетете.

 

 

Знаехте ли, че ?

  1. Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола, както и втората най-консумирана напитка след водата.
  1. Поради условията, които са необходими за отглеждане на кафеените растения като голяма надморска височина, тропически климат и богата почва, Хавай е единственият американски щат, който произвежда висококачествено кафе. Въпреки всичките красиви и разнообразни пейзажи в континенталната част на САЩ, изглежда не са достатъчни, за да подсигуряват нужните условия.
  2. През 1932 година Бразилия няма възможност да изпрати своите спортисти в Лос Анджелис за Олимпийските игри, но кафето ги спасява. Как? Бразилското правителството товари спортистите на кораб, пълен с кафе Арабика, и по пътя се продава стоката като по този начин се финансира транспорта.

  1. Кафето е забранено в Мека през 1511 г., много скоро след като бива открито в Етиопия. Местните смятали, че тази напитка стимулира радикалното мислене и безделието у хората.
  1. Най-скъпото кафе в света идва от Индонезия и е от изпражненията на животно. То носи името „Kopi Luwak”, съчетание от местната дума за кафе „Kopi” и името на животното „Luwak”.  Особено интригуващ е начинът на обработка на този вид сурово кафе Арабика. Зърната са любима храна на животното цибет, което обитава териториите на Индонезия и е бозайник, който се храни с гризачи, насекоми или плодове. Поглъщайки зърната не винаги могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води често до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното. Местните индонезийци са намерили интересно занимание като събират изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават.

 

  1. В древната арабска култура, дори все още приложима в Саудитска Арабия, жената има пълното право да поиска развод от съпруга си, ако не й донесе прясно и хубаво кафе сутрин.
  1. Американците харчат средно 1 092 долара годишно за кафе Арабика или Робуста. Това е около 20 долара на седмица, което се доближава до цената на най-новия iPhone. Статистики сочат, че младите хора обикновено харчат повече пари за кафе, отколкото възрастните.

 

Е, това беше от нас за тази статия. Ако ви е харесала темата и искате да научите още интересни и любопитни факти за света на кафето, ще се радваме да ни пишете в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...