7 любопитни факта, с които да опознаете Ел Салвадор

Постнато отadmin15/03/20220 Коментар(и)

Международният ден на жената и Денят на майката вече минаха, но ние от Family Coffee Roastery  “Martines” сме посветили целия месец март на дамите, защото сме на мнение, че го заслужават. Точно затова избрахме и специалното ни предложение да е именно от фермата на една успешна жена в кафе индустрията, която доказва чрез своето specialty coffee, че по-нежният пол не отстъпва по нищо на мъжете в световното производството.

 

7 любопитни факта, с които да опознаете Ел Салвадор

 

Ел Салвадор, от където идва кафето на Едит Елеонора Лемус, е най-малката и най-гъсто населена държава в Централна Америка, граничеща с Гватемала и Хондурас. Но въпреки скромната си площ, определено има много интересни факти около тази дестинация, които биха ви помогнали да научите повече освен за културата и историята, но и за специалното кафе, предпочитано от мнозина любители по света. Ако искате да се запознаете отблизо с Ел Салвадор, прочетете тази статия, която подготвихме специално за вас.
 

1. Страната на вулканите

Ел Салвадор е известен като Страната на вулканите, защото има повече от 100 вулкана, от които около двадесет са потенциално активни. Издигащ се на 2381 метра над морското равнище, Санта Ана е най-високият вулкан в Салвадор, наричан от местните Майката планина. Също така именно този вулкан вдъхновил Антоан дьо Сент-Екзюпери да напише „Малкият принц“ - философско-поетичния разказ без аналог в световната литература, а съпругата му Консуело дьо Сент-Екзюпери, която е Розата в историята и неговата муза, е родом също от Ел Салвадор.
 

2. Производството на кафе

Кафе културата в Салвадор датира още от 18 век, но тогава била предназначена само за местна консумация и чак през 19 век страната започва да изнася на световния пазар с цел търговия. За местните фермерски семейства работата на кафеените плантации се е превърнала в традиция. Тази растителна култура е жизнено важна част от  икономиката и заема над 50% от целия износ на производство на държавата.
 

3. Най-старата столица

Столицата на Ел Салвадор е Сан Салвадор. Това е най-старата и дългогодишна столица в Централна Америка, основана през 1524 година от Педро де Алварадо.
 

4. Гражданската война

Кафето, отглеждано в западната част на страната, е световно известно и любимо на много хора. Въпреки малкия си размер, Ел Салвадор някога е бил четвъртият по големина производител на кафе в света, но един исторически момент, който силно повлиява на местната кафе индустрия,  променя позициите на държавата през годините. Преди 42 години започва кървава гражданска война, продължила 13 години. Този период се оказва пагубен за производството на кафе в Ел Салвадор, защото много насаждения изчезнали или останали без контрол и грижа. След войната селскостопанските реформи ограничили отглеждането на кафе в определени райони.
 

5. Климат и сортове кафе

В Салвадор няма производство на кафе Робуста, а само и единствено различни сортове Арабика, които виреят по склоновете на района Апанека и Лиаматепек, обърнати към Тихия океан. Отглеждането на кафе в центъра на страната става все по-трудно поради непредвидимите промени в температурата. Тъй като планинските склонове на Ел Салвадор са особено стръмни, ерозията на земята в монокултурите е голям проблем, но въпреки това страната е един от 20-те най-големи производители на кафе в света. Има общо около 20 000 производители и повече от 100 000 души, работещи в индустрията.
 

6. Класификация на кафените зърна

Ел Салвадор има собствена система за оценяване като кафето се класифицира въз основа на надморската височина на земеделската земя.
 

7. Отглеждането на кафе

Повечето райони на страната нямат необходимата инфраструктура за отглеждането на кафе в индустриален мащаб и точно затова по-голямата част от зърната се произвеждат от дребни фермери и почти всичко се прави на ръка. Тъй като изкуственото торене, както и пестицидите са доста скъпи в сравнение с това, което печелят фермерите, голяма част от кафето Арабика от Салвадор е естествено и натурално. Местните възприема отглеждането на кафе като изкуство, а не просто занаят.

 

Ако тази статия ви е подтикнала да опитате нашето specialty coffee от Ел Салвадор, можете да го откриете в онлайн магазина ни със специална отстъпка само този месец. Обещаваме ви истинско кафе преживяване, изпълнено със сладко-плодов аромат на червени и тропически плодове, а вкусът наподобява черен чай, карамел, сушена кайсия, мед и червено грозде.

Оставете коментар

Loading...