Сигри AA - кафе на месец Октомври

Постнато отadmin01/10/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

А, колко бързо минава времето. Точно преди една година стартирахме нашия блог, в който вече 12 месеца публикуваме статии, а вашият интерес става все по-голям. Целият екип на семейна пекарна за кафе “Мартинес” ви благодарим.

Избрахме юбилейната статия в рубриката ни “Кафе на месеца” да бъде посветена на Папуа Нова Гвинея Сигри АА. Едно специално кафе, което расте на още по-специално място.


Тази планинска страна съдържа много тропически гори с няколко неизвестни вида растения и животни, които тепърва ще се откриват за света. Опазването на почвата и водите за местните жители е приоритет. Множеството дървета, които са засадени, дават сянка на кафените растения. По този начин се помага не само за равномерното узряване на реколтата, но също така осигурява местообитание на поне 90 вида птици.
На обшо 65 000 декара земя се разпростират кафените плантации, разположени в няколко области като Източните Хайлендс ( или в буквален превод „високи планински земи“), Западните Хайлендс и провинция Чимбу. В Западните планини има шест плантации, които произвеждат 40% от цялата реколта: Киндген, Бунум Уо, Куджип, Кигабах, Авиамп и разбира се Сигри.
Производствената зона, от която взимаме нашето кафе, е Маунт Хаген. Третият по големина град в Папуа Нова Гвинея и столица на провинцията Западен Хайланд. Градът се намира в континенталната част на Папуа Нова Гвинея на височина от 1677м. и е кръстен на вулкана Маунт Хаген, който се намира на около 24 км на северозапад.

Плантацията Сигри, разположена в долината Ваги, в провинциална Западна планинска област на Папуа Нова Гвинея, е създадена през 50-те години на миналия век и бързо придобива репутация, която продължава да расте, като е международно призната в отглеждането на гурме кафе. Всички насаждения са Арабика, съсредоточени върху сортовете Типика, които са от семена, внесени през 1937 г в Папуа Нова Гвинея, „родственици“  на Ямайка Блу Маунтин. Сортовете във фермата Сигри са Типика, Катимор и Катура.

Днес, въпреки  развитието си, по-голямата част от местната реколтата идва от дребни земеделци, всеки с около 1–2 хектара, наречени „градини“, в които отглеждат малки количества кафе, както и всичко друго, което семейството или общността може да се нуждаят за употреба или продажба. По-малко от 3 процента от територията на страната се използва за търговско земеделие, а горите съставляват повече от 63 процента от общия пейзаж.
През последните 5 години кафето от Папуа Нова Гвинея показа качество от високо ниво, има почти 0 дефекта, с безупречна обработка и само като се погледне зърното става ясно колко добре е отглеждано.

Основната реколта се събира от май до юли. Всички практики за отглеждане и преработка следват система, която е доказана в продължение на много години и отговаря на най-високите стандарти и качество при всеки етап.
Обработката е мокра, а контролът на качеството започва от самото начало. Черешите се берат  ръчно и се проверява внимателно за равномерност. Трябва да е червена и напълно узряла, което позволява правилния баланс на захарта и киселинността. След прибирането на реколтата кафето се оставя на слънце или по време на мусоните естествено да се суши.
Следва процес на ферментация, период от три дни, прекъснат на всеки 24 часа чрез измиване - но за разлика от повечето други кафета, процесът при „Сигри“ се потапя напълно във вода до следващия ден, което създава  предпоставки за превъзходен продукт.
Вкусът наподобява кедър, мед, флорални нотки и опушени ядки, тялото е меко, а киселинността е средно-ниска. Послевкусът  е кедър, бор, кленов сироп.

 

Нашето кафе Папуа Нова Гвинея Сигри АА можете да поръчате : Печено - 250гр. ТУК  и Сурово - 1 кг. ТУК

Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

Оставете коментар

Loading...