Сланата в Бразилия ще повиши цените на зеленото кафе

Постнато отadmin27/07/20210 Коментар(и)Новини,

Преди няколко дни кафе индустрията започна да се сблъсква с повишаване на цените на зелено кафе. Но какво се случва? Каква е причината? Какви са ефектите? И това добро или лошо е за уастниците в пътя на кафето?
В следващите редове ще преминем през преглед и анализ на тази ситуация с цел да разберем по-добре какви ще са бъдещите последици.

 

 

1. Причина за увеличаване на цените на зеленото кафе

Ситуацията в Бразилия съвсем не предвещава нищо обещаващо за напред. Както знаем, тази страна е най-големият износител на кафе Арабика и сега е изправена пред най-ниските темтературни нива за последните повече от 25 години от своята история.

Според Bloomberg (https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-20/wild-weather-in-biggest-coffee-exporter-sparks-price-surge ), в производствените райони на Бразилия са били регистрирани температури от нула Целзий за няколко часа.

Част от бразилските производители потвърждават втора слана през следващите седмици, което сериозно буди притеснение у тях за бъдещето на плантаците със зелно кафе.

 

2. Последици от сланата

Както знаем, кафето е  земеделска стока, която се оценява спрямо прогнозите на борсовия пазар. Поради тази слана цените на зеленото кафе са се увеличили с около 7,7%, според Bloomberg. И това продължава.

Сред някои производители на кафе се твърди, че тази ситуация е засегнала поне 60% от кафените плантации и има области, в които реколтата е напълно погубена.

Докато фермерите на кафе се опитват да намерят решени или изход от ситуацията, от друга страна се очаква потребителите да бъдат принудени да плащат повече за любимата си сутрешна напитка в кафенета, заведения и супермаркети.

Тази слана може да „изгори“ листата и клоните на кафените дървета, което ще създаде дългосрочни последици, намалявайки производствените количества през следващите няколко години, представляващи около 1 до 2 милиона чувала от реколтата на Бразилия 2022-2023.

От друга страна, според гледна точка на тези фермери, които не са били засегнати от ниските температури или от другите страни-производители, ще се появи положителна възможност, поради увеличаването на цените на международния пазар на кафе.

 

3. Какво да очакваме?

Очакванията са цената на зелено кафе Арабика да продължи да се увеличава през следващите месеци. Това ще има положителен обрат за незасегнатите производители,  за сметка на пекарите, при които ще се усети тази промяна по-скоро негативно, защото ще трябва да се справят с по-скъпи цени на суровината, задължаващи ги да коригират и спрямо крайните потребители.

Ние обаче вярваме, че всяка трудна ситуация може да доведе до нещо по-добро в дългосрочен план. Това ще ни даде още една възможност да опитаме различни видове кафе и да оценявам повече всяко едно зрънце. Това увеличение ще помогне на фермерите да генерират повече пари и да ги реинвестират в образование или по-добри условия. .услусловияуслплантациите си, както за работници, така и за дървета.

 

Оставете коментар

Loading...