Специалната връзка между кафето и водата

Постнато отadmin29/10/20200 Коментар(и)Любопитно,

Знаете ли, че в напитката, консумирана от мнозина, съдържанието на вода е над 90%? Този процент варира спрямо метода на приготвянето й.  За изненада на любителите на кафето, които предпочитат да си го приготвят сами в домашни условия, дори местната вода от чешмата може да промени познатия вкус.
 


Тъй като за нас от “Martines caffe” e важно всяка чаша да носи истинска наслада, както и да се контролира качеството при всеки един етап до готовата напитка, написахме тази статия, която има за цел да ви представи важната роля на водата при приготвянето на кафето.

Химичната реакция, която протича при добавяне на вода към кафето, може да бъде повлияна от минералния баланс на водата. Това би могло да доведе до недостатъчна или прекомерна екстракция и промяна във вкуса. Решението за това е използването на филтрирана или бутилирана вода. Изборът е ваш, важно е тя да бъде без странични мирис и цвят и да е годна за консумация, т.е. чиста. За целите на по-професионалното приготвяне на кафе съществуват и стандартни норми за нивата на общо разтворени твърди вещества, твърдост на калция, обща алкалност, нива на pH и съдържание на натрий. Те могат да бъдат намерени на етикета на всяка бутилка или да се измерят посредством специализирани уреди за целта.

Имайте предвид също: ако се твърди, че водата е питейна, тя може да не е вредна за вашето здраве, но все пак да съдържа някои вещества, които да направят вкуса на кафето ви по-лош.

Освен това, когато твърдата вода (с повече от средното ниво на минерали) се нагрява в кафе машината, това води до натрупване на кристали калциева сол и образува слой от котлен камък, което автоматично довежда и до други проблеми -  забавяне на водния поток и работата в тръбите, намалява ефективността и продължителността на живота на машината и др.

Температурата на водата е друг определящ фактор и „играе“ важна роля. Ако тя е твърде висока, а водата - прекалено гореща, се рискува вкусът на кафето да е горчив, а пък при по-хладка вода - крайният резултат отново няма да е хубав.

Каква трябва да бъде идеалната температура? Световната Спешълти Кафе Асоцияция (SCA) съветва да бъде между 90,5 и 96 градуса по Целзий, за оптимални резултати и в съответствие с вида напитка и методи на приготвянето й.

Е, това бяха част от тънкостите, които е полезно да знаете при избора на вода за направата на кафе. И както много пъти досега сме ви споменавали, че всеки един етап от цялостния процес около напитката е от изключителна важност. Затова бъдете внимателни и обръщайте внимание на детайлите, за да може насладата от чашата с прясно изпечено кафе е пълна и благоприятна.

 

 

Оставете коментар

Loading...