Запознайте се със специалното кафе: Congo Red Bourbon от Конго

Постнато отadmin07/12/20210 Коментар(и)Кафе на месеца,

Представяме ви последната ни статия от поредицата “Запознайте се със специалното кафе”, в която ще разгледаме една също толкова интересна и вълнуваща дестинация, както и останалите, а именно Конго. Specialty coffee с история и принос към цялата световна култура, а вкусовете, които предлага, са повече от вълнуващи за небцето и сетивата ви.

 

Specialty coffee Конго Червен Бърбън

 

1. Произход и история

Като чуете Демократична република Конго (ДКР) вероятно събужда смесени чувства у вас. Това е така, защото освен с хубавото си кафе, на което можем да се радваме всички по света, през годините си е изградила репутация на страна с много войни, размирици и дори спечелила позорната титла на столица на изнасилванията.

Знаехте ли, че преди десетилетия езерото Киву било процъфтяващ център за производство на кафе, но след геноцида в Руанда от 1994 г. и гражданската война в ДРК, индустрията била много засегната? Малките фермери е трябвало да продължат да произвеждат кафе, въпреки старото оборудване и ограничения достъп до международните пазари. За да продадат кафето си, фермерите пренасяли реколтата си през езерото Киву до Руанда, пътувайки през нощта с малки лодки и разменяйки зърната си за храна и други неща от първа необходимост.

И все пак в днешни дни ситуацията е спокойна. Не благодарение на мирните преговори, а на кафе индустрията, която се възражда да взема отношение, носи надежда и по-добър поминък на пострадалите от битки фермери, живеещи в плодородните планински райони на езерото Киву, точно отвъд границата на Руанда.

 

2. Обработка и характеристики

Като оставим историята на страна, Демократична република Конго (ДРК) е богата на ресурси и има капацитет да произвежда висококачествено specialty coffee, въпреки че регионът е периодично нестабилен и липса инфраструктура за обработка и транспортиране на кафе. Но всичко това се променя. С подкрепата на Coffeelac, най-големият производител на кафе и износител на зърна Арабика в източната част на ДРК, Cooperative des Agriculteurs et Eleveurs de Kalehe pour le Development durable (CAEKD) работи за подобряване на добивите и поминъка на своите над 150 малки ферми. Кафето, отглеждано в този кооператив и което можете да намерите в Family Coffee Roastery “Martines”, е предвестник на бъдещето на индустрията в ДРК. Затова решихме да допълним нашия асортимент именно с кафе от там, тъй като вярваме, че подкрепяме земеделското производство и през следващите години ще помогнем да се въведе нова ера на производство и качество на specialty coffee в Конго.

Congo Red Bourbon расте в Южно Киву - Бучиро, Калехе на 1800 до 2000 надморска височина. Както името подсказва, това specialty coffee Арабика e сорт Червен Бърбън, който се бере изцяло ръчно от фермерите и след това се доставят до кооператива CAEKD, където продължава неговата обработка. Тя включва сортирате внимателно на зърната и преминаване през няколко допълнителни проверки по време на процеса на напълно измиване. След това се поставят на специални легла, за да се изсушат. Вкусът наподобява черен чай, малини, лимон и лайм. Много добре илюстрира огромния потенциал, който ДРК има за производство на specialty coffee .

 

Ако искате да опитате това specialty coffee, можете да го откриете в нашия онлайн магазин. И както знаете, обещаваме пекарът ни Александер да се погрижи кафето да бъде прясно изпечено специално по ваш вкус и предпочитания. Не се колебайте, защото количествата са ограничени.

Оставете коментар

Loading...