Съвети за запазване на свежестта и вкуса на кафето

Постнато отadmin14/11/20200 Коментар(и)Любопитно,

Продължавайки поредицата от блог статии, в които ви даваме полезни съвети свързани с вашето кафе, избрахме в настоящата да обсъдим темата за съхранението му. Как и защо? Влияе ли това на свежестта и вкуса на напитката?

Както многократно сме акцентирали до сега, всеки един етап от пътя на кафето е от изключително значение за крайния резултат. Нали целта е напитката да ни носи наслада, независимо от начините на приготвяне и сортове, които предпочитаме.

Ето затова, трябва да се отнасяме с внимание към съхранението на нашето кафето в домашни условия, стараейки се да запазим максимално неговите свежест и вкус.
 

Защо правилното съхранение на кафето е важно?

Всеки един продукт, който консумираме в домашни условия, трябва да съхраняваме на подходящото за него място.

Кафето е хранителен продукт и както всички такива, то реагира при контакта си с кислород и с течение на времето започва да губи аромата и вкуса си. Именно те са важните елементи, които правят нашето кафе отличително едно от друго. Съхранявайки го правилно, можем да спомогнем защитата на свежестта и добрия му вкус за по-дълъг период от време.

Къде е подходящо да го съхраняваме?

Макар удобството да е от ключово значение, трябва добре да избираме мястото на съхранение на нашето кафе. Нужно е то да бъде хладно, тъмно и сухо, например в някой шкаф. Влажността може да проникнене през опаковката и следователно да доведе до мухъл и  други  негативни последици за кафето. Хубаво е да избягваме близост с други продукти с по-наситена миризма, защото кафето има свойството да абсорбира миризми.

Какъв съд да изберем?

След отваряне на запечатаната опаковка, в случай, че пликът няма “цип”, кафето започва бързо да губи свежестта си. Поради тази причина е добре да го преместим в друг подходящ съд възможно най-скоро.

При избора му е важно да обърнем внимание на това той да бъде непрозрачен стъклен, керамичен или нереактивен метален съд с херметично уплътнение. Особено, ако купуваме смляно кафе, трябва да се стараем максимално кратко да оставяме съда отворен, защото това би довело до неговото т.нар. „изветряване“.

Да изберем ли качеството пред количеството?

За да можем да запазим свежестта, вкуса и ароматите на любимата ни напитка, е хубаво да поръчваме по малко количество кафе, но по-често, за да не застоява много вкъщи. Това ще ни гарантира качеството, което всеки от нас търси, нали?


При възможност, смилането на зърната в домашни условия също би подсигурило допълнителна свежест и наситеност във вкуса

Съхранението на кафе у дома може да бъде просто и ефективно и когато подходим с внимание, това ще означава, че ще получим най-добрата напитка. Кой не иска най-доброто за себе си? Разгледайте нашите предложения прясно изпечено кафе в съобразени опаковки и количества за домашна употреба: Single Origin и Спешълти.

Оставете коментар

Loading...