Съхранявате ли вашето зелено specialty coffee правилно?

Постнато отadmin02/09/20220 Коментар(и)Любопитно,

Ако вие сте от онези любители ентусиасти, които имат желанието да пекат своето зелено кафе вкъщи или пък от скоро развивате професионална дейност в тази сфера и все още имате много въпросителни, то вероятно настоящата блог статия ще ви е полезна.

 

В следващите редове ще обърнем внимание на суровото кафе, как и защо е важно да се съхранява правилно, съвети и препоръки от нас - Family Coffee Roastery Martines.

 

 

Когато купувате големи количества зелено кафе, едно от най-сериозните предизвикателства е да опазите зърната далеч от външни фактори като влага, температура, кислород и светлина, за да се задържи свежестта максимално дълго време.

 

Също така последните години се засилва интересът към домашното печене и с появата на все повече и повече малки машини, хората се сблъскват със същия проблем. Не знаят как правилно да съхраняват суровите зърна и следователно това води до намаляване на качеството, без значение, че са си купили висококачествено specialty coffee, например. Затова дали количеството, което имате, е няколко грама или няколко тона, грижите и вниманието, които трябва да положите, са еднакви.

 

Защо е важно правилното съхранение на зелено кафе?

 

Накратко казано, зеленото кафе трябва да се съхранява по правилен начин, за да се запази неговата свежест и следователно качеството му.

 

Въпреки че може да съхрани качеството си за няколко седмици или месеци, суровото кафе Арабика и Робуста се води хигроскопичен продукт. Това означава, че е особено чувствителен към влагата във въздуха.

 

Тъй като зърната умишлено се изсушават до целево ниво на влажност (около 11% или 12%) преди транспортиране, важно е да се уверите, че не поемат излишна влага, докато се съхранява. Това може да доведе до влошаване на качеството или дори до развитие на мухъл.

 

Също така е възможно да абсорбират силни миризми и вкусове от околната среда, в която се съхранява, което на по-късен етап в процеса на обработка, да окаже силно влияние върху зърната.

 

И не на последно място, пряката слънчева светлина и топлината също са недоброжелателни фактори, за които трябва да внимавате, ако искате да запазите вашето specialty coffee.

 

Но колкото и старателно да се грижите, понякога обстоятелствата са изцяло извън контрола на търговеца или пекарната, затова е от решаващо значение да се уверите, че минимизирате тяхното въздействие.

 

Как да съхранявате зеленото кафе на зърна?

 

От години насам в световната търговия зеленото кафе се предлагат в чували от 60 кг., като последно време се забелязва, че вносителите започват да разнообразяват количеството и вече могат да се намират чували и от 10 кг, 25 кг и др., стараейки се да покриват нуждите на нарастващия пазар на микро и домашни пекари любители.

 

Но без значение тежестта на чувала, всичко се свежда до правилното съхранение, затова ще ви издадем няколко полезни техники, които да приложите, запазвайки свежестта и вкуса на кафето.

 

Като говорим за “правилно” е изключително субективно, тъй като различните пекари и търговци имат и различни мнения, но въпреки това съществуват няколко практики, които се смятат за общоприети. Спазвайки ги ще си гарантирате, че вашето сурово кафето ще остане свежо за по-дълго време и ще има прекрасен вкус, след като бъде изпечено, смляно и приготвено.

 

Затова съхранявайте кафето си на хладно, сухо и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина и топлина, повдигнете чувала на пале или рафтове, пазейки го от директен контакт със земята. Също така го съхранявайте в помещение с неутрална миризма и най-доброто нещо, което можете да направите, е просто да използвате по-висококачествени херметични опаковки.

 

Като се има предвид разрастването на пазарните сегменти на домашните и микро пекари любители през последните години, намирането на решения за съхранение на по-малки или големи количества зелено кафе стана от съществено значение и все още има неясноти по темата.

 

 

В крайна сметка основният приоритет продължава да бъде свежестта. Затова следвайте нашите препоръки в тази статия и ви уверяваме, че вашите сурови зърна ще останат в пълния си потенциал и готови да бъдат изпечени и приготвени. И не забравяйте за финал да се насладите на напитката.

Оставете коментар

Loading...