Тампирането на кафе от съществено значение ли е за еспресото?

Постнато отadmin26/02/20210 Коментар(и)Любопитно,

Всеки начин за приготвяне на кафе има своите специфични инструменти, техники и процеси. Използването им правилно би могло да ви гарантира, че ще получите по-вкусно кафе. Що се отнася обаче до приготвянето на еспресо, има една доста специфична стъпка през процеса, която е позната като „тампиране“.
Тъй като причината си ти, разговаряхме с Анес Малканова, нашия главен бариста треньор, за да ни обясни повече за това дали използването на различен тип тампер влияе върху вкуса на чашата ни с прясно изпечено кафе?
Какво означава тампиране на кафе?


За да сме наясно, трябва да започнем със значението процеса „тампиране“. Говорихме с нашия бариста треньор и тя определи тампирането( tamping) като действие, при което смляното кафе се пресира, за да се получи равномерна екстракция на еспресото.

Анес казва, че целта на тампирането е да се създаде бариера за водата. Чрез полиране на повърхността на кафето и премахване на празните пространства в баскета/цедката. По този начин получаваме равномерно и правилно извличане.

Тип тампери: по дизайн или форма

Кафе индустрията е създала различни видове тампери. В тази статия обаче ще се съсредоточим само върху формата на тяхната основа. Която може да варира в 2 варианта:

Плосък тампер: това е традиционният тампер с плоска основа и стандартна дръжка.

Изпъкнал тампер: той е доста подобен на плоския тампер, въпреки че разликата е, че основата е леко издадена или конична. Той създава лек ефект „V“, когато натискаме/тампираме кафето.

Експериментът

Но има ли значение какъв тампер използваме, за да изравним и пресоваме кафето си? Има ли разлика във вкуса или екстракцията му? Анес ни споделя, след провеждането на експеримента, дали формата влияе по някакъв начин. По време на изследването беше използвано нашето специално прясно изпечено кафе Бразилия Примавера – меден процес. Всички  останали фактори бяха константни, с изключение на предмета на анализ, а именно тампера.

След като проведе няколко теста, тя стигна до заключението, че когато се използва изпъкнал тампер, еспресото има тенденция да бъде с по-висока киселинност и по-леко тяло,  в сравнение с плоският.Запитвали ли сте се дали формата на тампера влияе върху вкуса на кафето? Предизвикваме те да проведеш сам експеримента и да споделиш твоите впечатления с нас. Кой от двата предпочиташ?

Оставете коментар

Loading...