Топ 10 на държавите производители на кафе в света - Част 1

Постнато отadmin17/05/20200 Коментар(и)Любопитно,

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Всеки ден милиони хора започват деня си с тази ободряваща напитка, тя е повод за срещи, сплотява хората и присъства в ежедневието на мнозина. За някои е просто добър начин да се събудят, но за други е цяло изкуство.


Подготвили сме ви специална класация на топ 10 държави за 2019г. , производители на кафе в света като сме я разделили на две части. По време на “обиколката ни около света” ще разгледаме държави, които са изключително активни в кафе индустрията и са се доказали през годините. Данните са взети от класацията на Международната Кафе Организация (ICO)

10. Гватемала

От 1859 г. кафето е един от двигателите на икономиката на Гватемала. То се отглежда на около 270 000 хектара земя, разположено в почти всеки ъгъл на страната, и оказва влияние върху всички икономически сектори.  Реколтата расте предимно на надморска височина от 1200 до 1500 метра. Почвите и климатът са много благоприятни за кафето - което е главно Арабика. Колкото до гватемалската Робуста, смята се за една от най-добрите в света.

9. Мексико

Мексико е най-големият производител на  био кафе в световен мащаб. По-голямата част от мексиканското кафе, и по-специално органичното кафе, се отглежда от малки фермери в най-южните точки на страната. Селското стопанство представлява само около 5% от общия БВП на страната. Въпреки че тази цифра не е впечатляваща, Мексико всъщност спокойно се нарежда в топ 10 на държавите производители.

Кафето расте от около 450 до 1600 метра надморска височина като основно са различни сортове Арабика.

8. Уганда

Уганда заема осмо място и е държава, която не била чак толкова популярна в кафе индустрията в миналото, тъй като произвеждала главно Робуста (80%). Но през последните години бизнесът процъфтява като се засилва отглеждането и на Арабика (20%). Кафените растения се намират между 1300-2200 метра надморска височина. Малцина са тези, които асоциират кафето със страната, но всъщност нейното производство е достатъчно голямо, за да може да е в топ 10 на държавите производители на кафе в света.

7. Индия

През 18 век стартира търговията като оттогава индийската кафе индустрия печели ясно изразена идентичност и позиция на кафената карта на света.

Освен че главно отглеждат кафе Арабика, индийците са известни и с единственото по рода си кафе, обработвано посредством мусонните ветрове, за които говорихме в предишна статия. Височината, на която расте варира между 1000 до 1500 метра надморска височина за Арабика и от 500 до 1 000 м. за Робуста.

6. Хондурас

Голяма част от кафето, отглеждано в Хондурас, често се използвало като основа в кафените смеси, но през последните години това се променя като интересът става все по-голям към държавата. От началото на 21-ви век, производството на специално кафе в Хондурас отбеляза драматично увеличение в сравнение с други страни от Централна Америка. На от около 1100 до 1650 м. надморска височина расте реколтата, която е само Арабика.

5. Етиопия

Повечето историци смятат Етиопия за родината на кафето като се твърди, че там е забелязано за първи път през IX век. В продължение на стотици години държавата предоставя едно от най-добрите кафета в световен мащаб. То расте на около 1500 - 2200 метра надморска височина в малки ферми като основно е местен сорт Арабика. Кафе културата играе важна роля за развитието на държавата. Днес над 12 милиона души работят в тази индустрия. А през тази година се очаква и да се проведе за пръв път Cup of Excellence Ethiopia.

Е, до тук ще спрем за сега. Надяваме се да ви е била интересна статията. Ако това е така, следете нашия блог или социалните мрежи и там много скоро ще намерите продължението, където ще проследим и „отличниците“ за 2019 в отглеждането на кафе. Според вас кои са те? Споделете ни в коментар!

Оставете коментар

Loading...