Топ 10 на държавите производители на кафе в света - Част 2

Постнато отadmin24/05/20200 Коментар(и)Любопитно,

Както обещахме, дойде време да ви представим и продължението на класацията - топ 10 на държавите, производители на кафе в света за 2019 година. Във втората част ще обърнем внимание на останалите 4 държави-отличници, които са се доказали в кафе индустрията и които заслужават специално внимание. Информацията, която сме подбрали за статията е интересна и любопитна. Затова ви желаем приятно четене!4. Индонезия


Индонезия е плодородна страна, която голяма част от селскостопанската си реколтата, включително и кафето,  изнася за други държави. През 80-те години се случва така, че се засилва фокусът върху стоките за износ, след като петролната депресия предизвиква значително разстройство в икономиката.

Кафените дървета растат на надморска височина от 900 до 1800 м. и главно на сенчести места, но самият процес до узряване на плода е бавен поради липсата на слънчева светлина, което всъщност позволява на корените на дървото да извлича повече хранителни вещества. Отглеждат се различни сортове Арабика и Робуста.

Страната придоби още по-голяма популярност през последните години заради производството на едно от най-скъпите кафета в света Kopi Luwak, преработено от храносмилателната система на цибетки. Това се превръща и в една от основните забележителности на държавата.

3. Колумбия

Третата позиция заема една много популярна в кафе и индустрията страна. Нейната история и причините за тази разпознаваемост сме дискутирали в предишен блог пост. Можете да си го припомните : тук. Богато на вкусове кафе расте на средна височина от 900м до 2300м. Колумбийската Арабика не е по-малко предпочитана от нейната безкофеинова алтернатива, която е сред вашите фаворити.

2. Виетнам

Кафето е въведено във Виетнам от французите през 1857г. Земята бързо започва да се обработва и така се появяват плантациите, които са създадени с цел да се отглеждат  такива стопански култури, които да носят печалба на страната. Производството на кафе във Виетнам процъфтява още от самото му началото. Всъщност то се превръща в основен икономически принос за страната. Сериозни спадове имало основно по време на войната във Виетнам, едва през 1986 г. частни предприятия и производители отново можели да продължат с производството. Това всъщност само помага на кафе индустрията да засили своята дейност и отново да процъфти.

Виетнам произвежда около 97% кафе Робуста, която не се слави с високо качество и се използва в по-голямата част за смеси. В последните години засилват отглеждането на Арабика и дори навлизат в спешълти индустрията.  Кафето расте между 200-1600 метра надморска височина.

1. Бразилия

На първо място в класацията за 2019г е Бразилия. Държава доказала се като най-големия производител на кафе в света. През 19-ти век кафето се превръща в основен продукт на Бразилия, добивайки около една трета от световното производство. Преди това се е залагало на продукти като какао, соя и царевица. Разнообразието на пейзажите и микроклимата показват невероятен производствен потенциал, а близостта до Съединените щати я прави очевиден и удобен партньор за внос и износ на западния пазар. Кафето расте на 600-1350 метра надморска височина като районите са с умерена слънчева светлина и дъжд, а постоянните температури през цялата година са подходящи за отглеждането и на Арабика, и на Робуста.  Повече за страната първенец в отглеждането на кафе, можете да прочетете в нашите предишни блог статии: Бразилия Йелоул Бърбън и Бразилия Примавера.

Кое кафе е фаворитът ви? Научихте ли неща, които не сте знаели досега? Ще се радваме да споделяте вашите мнения в коментари. Ако имате предложения и за други класации, които биха били интересни за вас, не се колебайте, а ни споделяйте идеите си. Ние сме на разположение в социалните мрежи (Instagram - @martinescaffesoffia; Facebook - MARTINES CAFFE) и по-долу.

Оставете коментар

Loading...