Филтрация: с V60 или френска преса. Кой метод е по-добър?

Постнато отadmin23/01/20211 Коментар(и)Любопитно,

Съществуват различни начини, по които можем да се приготвим кафето си. Всеки човек притежава индивидуален вкус и начин да се наслади на прясно изпеченото кафе. В настоящата статия ще обсъдим два метода, които са често използвани, и се надяваме да сме ви полезни в намирането на отговор, кой е най-добрият за вас? Ето защо разговаряхме с нашия главен бариста Анес Малканова, която ни обясни основните разлики.Приготвянето на кафе


Първо попитахме какво означава Брюинг (Brewing)? Тя ни каза, че това е методът за приготвяне на кафе. Той е разделен на три основни групи, както беше обсъдено в една от предишните ни статии. Френската преса е типичен уред от групата на импресионните, т.е. тези с „накисване“, докато V60 или Chemex са част от групата на гравитационните -  или от англ. Pour-over филтрация.

Разликата: време и цена

По отношение на времето, обикновено  гравитационните методите отнемат между 2-3 минути, а импресионните, като Френска преса, изискват повече време за извличане - между 4-7 минути. Обаче при гравитационните често се налага употребата на допълнителни филтри, които могат да бъдат от хартия, текстил или метал. Ако са хартиени, това означава, че се налага през определен период от време да се закупуват нови опаковки в сравнение с металния, който може да бъде използван многократно. За разлика от това френската преса се предлага с един единствен метален филтър, който не е необходимо да се сменя.

Разликата: размер на смилане

Друга разлика е начинът, по който се смила кафето. За приготвяне чрез  уред за филтрация V60 зърната се смилат малко по-едро, отколкото за еспресо. В сравнение с френска преса, размерът на смилане е значително по-едър.

Основната разлика: Вкусът

Можем да започнем, като кажем, че при еспресото съотношението вода / кафе в крайната напитка е по-близко, т.е. концентрирано. Въпреки това, когато се използва алтернативен метод за приготвяне на кафе, водата е повече от него. Разбира се, вкусът може да бъде променен и моделиран, независимо от метода на приготвяне. При френската преса, обаче, усещането в устата се възприема повече( има наличие на повече плътност и се усещат частици от кафето), отколкото при pour-over (V60 или Chemex).

И така, какво препоръчва нашият главен бариста?

„Когато някой ме попита какво бих препоръчала? Винаги казвам, че ключът към истината е в това, да опитаме различни неща и да открием сами дали дадено кафе или метод ни харесва или не. Няма такова нещо като най-доброто кафе или устройство за приготвяне. Всичко зависи от индивидуалния вкус и очаквания. Има дни или ситуации, в които бих предпочела да изпия чаша африканско кафе, светло изпечено и приготвено в Chemex или  пък еспресо с по-шоколадов профил. Просто бъдете по-широко скроени и експериментирайте, докато откриете вашата перфектна кафе-напитка. „


 

„Междувременно нашият екип Martines Caffe, Българската семейна пекарна, би бил повече от щастлив да ви консултира и помогне в процеса или както ние го наричаме „приключение за намиране“ на най-добрия начин, да се насладите на всяка чаша прясно изпечено кафе, защото причината си ти! ”

1 Коментар(и)

Вихра Хаджиганчева:
12/02/2021, 03:22:36 PM
Отговор

Ароматизираното кафе е прекрасно.

Оставете коментар

Loading...