Хавай Кона – кафе на месец март

Постнато от admin 14/03/2019 0 Коментар(и)

Хавай е един от най-известните острови в света, една от най-красивите дестинации и т.н. Място, където можете да намерите перфектното съчетание на слънце, гигантски вълни, пясъчни плажове и приказни залези. Този прекрасен рай предлага на света  не само невероятни преживявания, но и кафе. Знаеше ли за това?


През 1825 г. губернаторът на Оаху по пътя си обратно към Хавай от Европа спрял в Бразилия, взел няколко кафени дървета и ги пресадил на острова успешно, след проваления опит през 1817 г. След това започнало разпространение и в други райони . За съжаление, през 1858 г., всички насаждения са били унищожени от вредители, единствено „оцеляват“ растенията в района на Кона. По-късно останалите производствени зони започнали да произвеждат отново. Производството на кафе, обаче, става популярно едва през 80-те години на същия век, след като захарният бизнес се превръща в не толкова печеливша индустрия.
Регионът Кона е един от най-продуктивните райони на Големия остров, разположен на височина между 150 - 900 м. С около 650 и 700 малки ферми. А останалите зони са: Кауа, Пуна и Хамока.

Какво прави хавайското кафе Кона  толкова специално и скъпо? Три прости факта:
1. Площта за производство с високо качество е ограничена от Кона кафения пояс и цените на земята са изключително високи.
2. Насажденията за кафе са разположени предимно по склоновете на вулкана Мауна Лоа, което прави достъпа на машини за бране на реколтата и транспортиране изключително сложен. Това води до  допълнително увеличаване на цената на крайния продукт.
3. Поради местоположението, процесът на събиране на реколтата трябва да се извършва ръчно  и цената на работната ръка е по-скъпа, тъй като американското правителство силно регулира нормите за минималните заплати в сравнение с други държави, произвеждащи кафе.
Сезонът на прибиране на реколтата започва през август и продължава до януари. Разбира се, броят на цъфтежите се определя въз основа на броя на валежите.
Тъй като Кона е висококачествено кафе, препоръчително е средно ниво на изпичане за максимално извличане на аромати и вкусове от зърната. Характеристиката на Кона е чаша с по-ниска киселинност, средно тяло и нотки на тъмен шоколад, ядки с продължителен медено-сладък послевкус. Когато кафето се пече тъмно, това е така, защото кафените зърна са с ниско качество.


В индустрията съществува практика на смесване на по-евтини и нискокачествени видове кафе с Кона и продаването му като под името Хавай Кона , затова американското правителство установява два качествени регламента. Първият е класификацията на качеството като- Екстра Фенси (най-високия клас и най-едрите зърна) до Кона Премиър. Второто е, че ако някой иска да смесва и продава кафето като Хавай Кона, трябва да използва  поне 10% от него. На пазара съществува Хавайски Кона на наистина ниски цени. Причината за това е добавянето на 10% от Kona към смеси с кафе , както споменахме в предишния параграф. Въпреки това,  ние от Мартинес кафе не правим компромиси с качеството на продуктите си  и това е причината, поради която предлагаме само 100% Кафе – Хавай Кона в нашия онлайн магазин.
Преди около месец взехме решение да прибавим към сайта си кафе Хавай Кона - екстра фенси качество, от Greenwell Farms, ферма за кафе създадена през 1850 г., когато Хенри Никълъс Гринуел  се премества от Англия в Хавай и дава начало на своето  кафе-наследство заедно със съпругата си Елизабет Каролийн. Днес те наброявар над 145 акра земя и са признати за най-големите и най-старите производители на кафе в региона Кона.Aко искате да научите повече за Greenwell Farms, посетете техния уебсайт или YouTube канал.

Нашето кафе Хавай Кона можете да поръчате : тук

Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

Оставете коментар

Loading...