Цветница в кафе индустрията?!

Постнато отadmin10/04/20200 Коментар(и)Любопитно,

Тази година на 12-ти април честваме Цветница - един от най-хубавите пролетни празници в българския календар. В последната неделя преди Великден празнуват всички, носещи имена на цветя, дървета и други растения. В отделните краища на България обичаите до някаква степен се различават, но основен символ, който присъства навсякъде е върбовата клонка, която се освещава в църквата и всеки трябва да я отнесе в дома си- за здраве и благодат. От друга страна за тези, които обичат кафето, знаете ли, че и във фермите за кафе се случва едно специално събитие в момента?


В кафе културата наричаме този период от годината „Цъфтеж на кафето“ или „блуминг“. Може би се чудим какво е това и как би могло да бъде свързано с Цветница?


Какво представлява цъфтежът/блумингът?

В света на кафето има няколко събития с голямо значение и едно от тях е периодът на цъфтеж. Но какво точно е това? Това е биологичен процес на кафеното дърво, при който растенията започват своята репродуктивната дейност. Доказателството за това са цветята, които са бели на цвят, малки и доста приличат на жасмин.

Кога се случва?

Съществува т.нар. „Кафеен пояс“, можете да прочетете за него в публикацията в блога, чиято основна функция е да разграничи страните, които могат да отглеждат кафе. Цъфтежът е сезонен и се случва през дъждовни периоди, които в някои страни са в началото на Април, а в други - Май или понякога Февруари и Март.Защо настъпва цъфтеж?

Всъщност цъфтеж кафето или „блумингът“ се случва поради една проста причина. Кафето трябва да продължи своето репродуциране всяка година, за да има нова реколта. Основният фактор, който влияе върху това начало на цялата верига на кафето, е климатът и количеството дъжд.

А след това какво?

Месец след като това се случи, ароматът на цветята е в най-силната си точка и венчелистчетата започват да падат надолу. Останалите „пъпки“ са тези, които ще се превърнат в кафени череши. При самоопрашването на растенията узряват тези череши, докато достигнат момента за тяхното бране.

Що се отнася до България, както за нас  Цветница е голям празник, така и за кафе индустрията - блумингът. Това е първата стъпка, която е определяща за просперитета и доброто бъдеще на производството на кафе още от началото му.Сега, когато вече знаете малко повече за началото на процеса на отглеждане на кафето, всеки път, когато се наслаждавате, пиейки своето прясно изпечено - не забравяйте, че преди да стигне до вас, всичко е започнало с онези малки бели цветчета.

Оставете коментар

Loading...