Четири прилики между кафето и шоколада, които може би не знаете

Постнато отadmin24/09/20200 Коментар(и)Любопитно,

В предишна наша статия ви представихме приликите между кафето и виното, но има и още един природен продукт – какаото, което има допирни точки с любимата на много хора тонизираща напитка.

Кафето и шоколадът често приспадат към най-желаните и консумирани продукти в света. Но замисляли ли сте се, че това не е случайно? Всъщност те идват от две различни растения, но пък имат доста прилики помежду си, на които ще обърнем внимание в настоящата статия.
А, ето и някои от тях:

1. Кафето, както и шоколадът се използват като стимулант за организма ни. Те поддържат мозъка и паметта ни с напредване на възрастта. В допълнение към огромното си разнообразие от вкусове, които са склонни да се развиват по време на ферментация и печене, кафените и какаови зърна съдържат и редица други специфични вещества - вещества, за които здравните експерти говорят изключително засилено през последните години. Какаото съдържа теобромин, флаваноли, антиоксиданти, витамини и диетични фибри, които могат да бъдат полезни за сърцето. И кафето може да се похвали с подобни ползи, благодарение на 800-те вещества, които съдържа, които включват антиоксиданти, минерали и витамини.

2. И двете растения виреят на топъл климат като богатите почви на тропическите региони, което прави определени райони на Африка, Азия и Америка идеални за отглеждане. Някои от най-добрите среди за производство на какао са известни и с кафето. От Мексико до Еквадор, географските и климатични условия са идеални за отглеждане.
Процесите на ферментация, сушене и печене са много сходни. Тъй като и двата плода узряват по различно време, е необходимо ръчно бране. Така след прибиране на реколтата, се обработват. По време на ферментацията възникват редица химични реакции, които спомагат за развитието на вкуса им.

3. Кафето и шоколадът имат дълга история. Шоколадът се появява през 1700 г. пр. Н. Е. в Южна Америка сред ацтеките и маите. Според някои легенди за кафето се смята, че датира още около 200 г. сл. Н. Е., но доказана му употреба е от 15 век в Африка.

4. Що се отнася до кафето, сложността на вкуса обикновено е резултат от изтичането и комбинирането на множество зърна за създаване на уникални профили. Вкусът на шоколада пък се получава от старателно избраните зърна и тяхната ферментация.
Точно както има опитни дегустатори на вино, чиито езици са способни да идентифицират дори най-фините нотки, има и експерти, способни да открият всички вкусови сложности на кафето и шоколада.

Безспорно кафето и шоколадът са природни растения, които ни носят истинска насладата за сетива. Без значение са приликите и разликите помежду им, тъй като при комбинацията им можем да изпитате силно удоволствие, което всъщност е най-важното. Докато пием сутрешното си еспресо в допълнение, можем да хапваме любимия си шоколад или да го добавим към напитката. Няма начин да не ни хареса.

Разгледайте нашите Single Origin и специални кафета, притежаващи шоколадови нотки. Споделете ни вашите предложения за комбинации между кафе и шоколад в коментар по-долу или в социалните ни профили (Instagram - @martinescaffe; Facebook - MARTINES CAFFE).

Най-интересната от тях ще получи специален подарък!

Оставете коментар

Loading...