5 кафе факта защо Арабика и Робуста са различни

Постнато отadmin29/04/20200 Коментар(и)Любопитно,

В предишната ни публикация в блога, част от поредицата за кафе култура, говорихме в общи линии за това каква е разликата между Арабика и Робуста. Сега ще коментираме какви по-точно са причините, поради които двата вида се разграничават.

И така,
тук за да ни разкаже повече е Александер Скринхарик, нашият кафе пекар, контролиращ качеството и член на семейството. Ще научим  още малко повече за кафето и за да го направим по-приятно, не забравяйте чашата си с прясно изпечено и приготвено еспресо или капучино!Световно производство


До преди няколко години световното производство на кафе беше разделено: 70% Арабика и 30% Робуста. Тази ситуацията претърпява известни промени понастоящем, съответно: 65% Арабика и 35% Робуста, според данните на Международната организация за кафе.

Може би се чудите защо? Основната причина е изменението на климата, повечето валежи и променливото време затрудняват или понякога дори правят невъзможни условията, при които фермерите отглеждат Арабика. Това води и до повишаване на производствените им разходи. Затова фермерите започват да произвеждат все повече и повече Робуста, защото е значително по-икономично и сигурно.

Надморска височина при производство

Ако използваме като референтна стойност - метри над морското равнище (masl), Арабика започва от 600 м, но повечето от фермерите считат 1000м за минимум. Например, кафето – Хавай Кона се отглежда при 600м и е Арабика, това е възможно поради изразено тропическия климат там.

В сравнение с Робуста, която се отглежда до 1000 masl. Може би се чудите, защо на по-ниска надморска височина? Ще разберете в следващите параграфи.

Климатични температури

Правилните температури за отглеждане на кафетата Арабика обикновено са между 15 до 24 ° C, а Робуста - 24 -30 ° C. Но защо има тези разлики в температурите? Това кореспондира с надморската височина, осен това, при по-високи от 24 ° C кафените черешки Арабика могат да започнат да узряват по-бързо от нормалното и ако това се случи, крайният продукт може да загуби от качеството си.

Формата на зърната

Кафеното зърно Арабика е малко по-голямо, с елипсовидна, плоска форма и извита ивица по средата. От друга страна, Робуста е с по-малка, кръгла форма и права ивица.

Резистентност към болести и нива на кофеин: Отговорът за вкуса

Нека първо се запитаме, защо Арабиката има по-малко кофеин от Робустата? Това е така, защото видът Робуста има капацитета да произвежда в по-голяма стойност проценти кофеин - около 2% -3.5%, също така е по-устойчиво срещу паразити и болести. В сравнение с Арабиката, при която имаме само 1% - 1,5%. Кофеинът е естествената защита, която растението създава, за да се бори срещу всякакви вредители.

Нивата на кофеин в зърната се свързва пряко и с вкуса, затова при Робуста е по-силен или както споменахме, по-горчив, отколкото при Арабика.

След като преминахме през обяснението за различията между Арабика и Робуста, обобщаваме на кратко . Кафетата сорт Арабика са по-деликатни в процеса на отглеждане и в същото време количествата на продукцията са по-малки от Робуста. Освен това, Арабика е по-малко устойчива срещу вредители, което засяга производството и изисква повече внимание, време и ресурси. Това обяснява защо кафетата Арабика са по-скъпи.

Споделяйки с вас цялата тази информация, Александер Скринхарик и Мартинес Кафе Семейна пекарна се надяват, че сте се насладили на тази малка част  от света на кафето. Кой тип кафе предпочитате - Арабика или Робуста?

Оставете коментар

Loading...