9 изненадващи факта за кафето, които ще разведрят деня ви!

Постнато отadmin04/09/20210 Коментар(и)Любопитно,

За тези от вас, които следят редовно блога ни, по-вероятно знаете, че сме големи любителите на различните компилации с интересни факти, свързани с кафето. Това е така, защото силно вярваме, че не е достатъчно само да харесваме тази “магия” в чаша, но и да не спираме да се интересуваме от нейната история, произход, тенденции и културни различия. Защото кафето е една необятна материя, за която винаги има какво още да се научи.

 

 

          В този ред на мисли, избрахме настоящата ни тема отново да е свързана с няколко факта за кафето, които можете да прочетете на един дъх, както са казали хората, и определено биха ви шокирали, защото едва ли сте предполагали за тях. Също така биха били страхотен начин да разнообразите ежедневието си. Ами, да започваме!

 

1. Има точки по света, където кафето е прието за чудодейно лекарство.

В Арабските страни и в някои държави, изповядващи исляма, кафето се издига в култ и не само. Връщайки се много години назад, е била нужна рецепта от лекар, за да може да се купи кафе на зърна. Точно за това идва и възприятието, че е чудодейно лекарство.

 

2. Заведения, в които можете да си пиете кафето в компанията на вашата котка.

В Япония и Корея има специални кафенета, които са предназначени за хората с домашни любимци. Там те могат да се насладят, както на хубава чаша еспресо, така и да компанията на своята котка.

 

3. Добрите обноски не са демоде.

Колко и странно да звучи за някои от вас, има кафенета във Франция, където ако се обърнете към сервитьора с подходящи думи като “Здравейте” и “Благодаря”, това ще гарантира намаление на крайната ви сметка, което е доказателство, че доброто възпитание и отношение са “златен ключ”.

 

4. Пиенето на кафе води до смъртна присъда.

В Османската империя, по време на управлението на султан Мурад IV, пиенето на кафе е считано за сериозно престъпление. Което ще рече, че всеки, който бъде хванат с чаша кафе, получава смъртна присъда. Е, радваме се, че тази практика е останала някъде назад в миналото и не се прилага  в днешни дни.

 

5. Петиция на жените срещу кафенетата.

През 1674 г. в Англия се появява петицията срещу пиенето на кафе, инициирано от местните жени. Основната причина, която ги кара да направят това, е че вместо да се грижат за семейството си, съпрузите им прекарват по-голямата част от времето в кафенетата.

 

6. Кафето - първият замразен продукт.

Освен втората най-консумирана напитка, кафето се смята за първата хранителна стока в света, която била замразена. Това твърдение идва от данни, че преди години, когато зеленото кафе на зърна Арабика

 било дефицит в някои части на света и търговията му изисквала много дни, изпълнени с транспортирането му, търговците го замразявали, за да съхранят продукта за по-голям период от време.

 

7. Едно добро дело, стоплящо сърца.

В италианския град Неапол ако мислите, че дадено кафе е най-хубаво в конкретно заведение, можете да платите за две чаши, но да изпиете една. Какво става с другата ли? Собственикът на заведението я сервира на някой, който не може да си позволи да седне и да си плати напитката.

 

8. Coffee Spa

Разпространен е фактът, че кафето ни действа успокоително и релаксиращо. Точно затова в Япония са създали специален спа център, в който можете да пиете кафе, докато използвате различни процедура - така и ума, и тялото ви получават нужната доза релакс.

 

9. Солено кафе = силна любов.

В Турция има ритуал по време на годеж, в който бъдещата булката трябва да сервира на кандидат младоженеца чаша кафе с много сол. Ако той я изпие без да недоволства, това доказва, че любовта ще бъде силна и ще устои на трудностите.

 

          На тези от вас, които отново посетихте блога ни и отделихте от времето си, за да прочетете статията, благодарим! Ще се радваме долу в коментар да напишете мнението ви по темата, дали ви е била интересна и до колко ви е харесала. Каква бихте искали да бъде следващата статия?

Оставете коментар

Loading...