Запознайте се със специалното кафе: Ethiopia Halo Hartume Fermers от Етиопия

Постнато отadmin20/11/20210 Коментар(и)Кафе на месеца,

И тази седмица сме ви подготвили доза любопитна информация като продължение на нашата нова мини рубрика. Вече разгледахме специалните кафета от Китай и Ел Салвадор, продължаваме с още една вълнуваща държава.

 

Specialty coffee Етиопия Хало Хартуме фермери

 

1.Произход и история:

Става дума за Етиопия, където се смята, че е е открито първото кафе Арабика. И като едни истински ценители на тази напитка, местните производители влагат много труд и старание в отглеждането на кафеените растения. Това си личи по невероятните кафета, на които се радваме всички любители по целия свят. Но въпреки големия брой на ферми в Етиопия, има една специална станцията, която ни направи силно впечатление и благодарение на която разнообразихме асортимента на Family Coffee Roastery “Martines”. А ето и коя е тя.

 

Идеално разположена в сърцето на едни от най-високите планини за отглеждане на кафе в Етиопия, станцията “Halo Hartume” е собственост на Хайле Фига, родом от Гедеб. Благодарение на дългогодишния си опит, той подкрепя и помага на 560 местни фермери от регион Иргашев да обработват кафетата си като се фокусира върху изграждането на силни взаимоотношения и общност, с която заедно да развиват кафе индустрията на Етиопия. Това е така, тъй като Хайле Фига много добре знае, че този земеделски поминък осигурява прехраната на множество етиопски семейства, точно затова взима решение да основе станцията “Halo Hartume” и чрез нея да подпомага за развитието им.

 

2.Отглеждане, обработка и характеристики:

След като ви представихме накратко основните цели на станцията, е време да обърнем внимание и на производствената част, без която това хубаво етиопско кафе Арабика нямаше да е факт на българския пазар днес. Преди да преминем по същество, бихме искали да подчертаем факта, че всъщност по-голямата част от производствения процес в Етиопия се извършва ръчно и почти не се използват машини. Това е и една от основните причини ние от Family Coffee Roastery “Martines” да подкрепяме местните производители и да купуваме зелено кафе от там, защото дори и най-модерните машини не могат да заменят усилията, старанието и отдадеността на фермера. Като оставим това на страна, нека преминем към съществената част, а именно - начина на производство и преработка на специалното кафе Арабика, което расте на 1950 до 2200 метра надморска височина.

 

Земеделските производители събират ръчно вече узрелите кафени зърна и ги доставят до станция “Halo Hartume”. След това се сортират старателно и биват поставени в дисковия пулпер на станцията, за да се депулпират. Там зърната ферментират Аеробно и като приключи този процес, се измиват с чиста вода и се поставят на специални легна, на които се сушат за около 10 до 14 дни.  Като цяло в Етиопия фермерите  използват традиционни и органични методи за отглеждане и преработка на кафетата като рядко прибягват към торове и пестициди. Вкусът му наподобява карамфил, кленов сироп, ягоди. Със своето кремообразно тяло и висока киселинност, то е оценено по точковата система на SCA с цели 89 точки.

 

Ако искате да опитате това кафе Арабика, можете да го откриете в нашия онлайн магазин. И както знаете, обещаваме пекарът ни Александер да се погрижи кафето да бъде прясно изпечено специално по ваш вкус и предпочитания. Не се колебайте, защото количествата са ограничени.

Оставете коментар

Loading...