Chemex - вече 80 години без аналог в света

Постнато отadmin23/10/20210 Коментар(и)Любопитно,

Знаете ли какво е общото между Джеймс Бонд, актрисата Мери Тайлър Мур и Моника от сериала “Приятели”? Това, че и тримата използват култовия метод за приготвяне на кафе - Chemex, който е създаден през 1941 година. Доказателство, че времето е без значение, щом дадено нещо е създадено с мисъл и внимание към детайла. Все пак хубавите неща никога не излизат от мода. Затова избрахме тема на настоящата ни блог статия да е именно уредът за приготвяне на кафе - Chemex.

 

 

История

Преди 80  години ексцентричният химик д-р Питър Шлумбом изобретява уникалния уред Хемекс, познат и използван активно до днес. По време на кариерата си той създава над 300 патента, вариращи от шейкъри за приготвяне на коктейли до автомобили. Неговата мисия е била да превръща ежедневните предмети в по-интересни, функционални и приятни за използване.

Шлумбом искал да открие не само как да извлече перфектна екстракция от кафеното зърно, но също и да създаде уред, който да бъде красив и забележителен. Благодарение на своите познания, той създава невероятния Chemex– стъклен съд с формата на пясъчен часовник, украсен с красива дървена яка и кожена връзка.

Хемексът е признат и многократно награждаван както от научната общност, така и от общността на изкуството и дизайна. Днес този уред е изложен в множество музеи по целия свят.

Всъщност кафето, приготвено на филтър не е нещо ново. През 1908 година германката Мелита Бенц изобретява фуниевидна цедка за кафе. Тогава тя вместо текстилен филтър, използва парче хартия от тетрадка на сина си.

 

Начин на употреба

Методът за приготвяне на кафе “Chemex” е изобретен от химикът с една единствена цел - за извличане на перфектна и здравословна екстракция, както и вкусна чаша кафе. А ето и няколко стъпки, които ще ви помогнат, ако за първи път ще използвате този уред.

 

Стъпка 1:

Отворете хартиения филтър и го оформете в конус. Едната страна трябва да има 3 слоя. Нея я поставете към страната на чучура.

 

Стъпка 2:

Внимателно изсипете 200 ml гореща вода в хартиения филтър, като избягвате въздушни мехурчета между филтъра и уреда. Изплакването на филтъра се прави с цел да се предотврати вкуса на хартия. След това изсипете водата.

 

Стъпка 3:

Поставете една пълна супена лъжица средно смляно и прясно изпечено кафе във филтъра за всяка чаша от 150 ml. Вие си изчислете за колко чаши ще приготвите кафе и следователно колко с.л. да сложите. За по-прецизна ексттакция препоръчваме да се изчислите дозите кафе и вода по SCA стандартите, а именно 55-60 гр./1 л.

 

Стъпка 4:

След като водата заври до 92 - 96 ° C, я свалете от котлона. Температурата в този момент ще бъде идеална за приготвяне на кафе. Изсипете малко вода върху смляното  кафе, за да се навлажни и да започне т.нар. „Blooming” процес. Изчакайте 20-30 секунди.След това добавете още малко вода, като напоявате отново смляното кафе през цялото време и поддържате нивото на водата малко под горната част на уреда. Начина на наливане на водата е въпрос на избор: постоянно или на етапи, бързо, бавно, с въртеливи движения и т.н. След като достигнете желаното количество вода във филтъра, оставете тя да премине през него и готовата напитка да стигне дъното на Chemex-а, изхвърлете филтъра. Разбъркайите течността и сервирайте по чашите. Също много важно е да се насладите на напитката.

Съветваме ви да купувате средно или малко по-едро смляно и прясно изпечено кафе, тъй като всяко друго може да повлияе на скоростта на филтрация и няма да се получи желаната напитка. Препоръчваме също да използвате изворна или пречистена вода за този метод.

Ако тази статия ви е подтикнала да си купите Chemex, можете да го откриете в нашия онлайн магазин в секцията - аксесоари. Обещаваме ви едно страхотно изживяване на сетивата с този метод на екстракция и вкус, който дълго ще помните.

Оставете коментар

Loading...