Cup of excellence: Първо издание с етиопски кафета

Постнато отadmin12/06/20200 Коментар(и)Новини,

Днес имаме удоволствието да споделим с вас вълнуващи новини. На 10 юни нашият екип имаше шанса да получи и дегустира кафета от Етиопия. Може би се чудите, с какво е толкова интересна тази информация? Това бяха селектираните национални победители в първото издание на „Cup of Excellence” в Етиопия. Но преди да ви разкажем повече за нашите впечатления, нека обясним няколко неща. Затова вземете чашата си прясно изпеченото кафе и нека се насладим заедно.

 

Какво е " Cup of Excellence "?

Нестопанската организация „Alliance for Coffee Excellence“ е тази, която отговаря за организирането на този специализиран конкурс за кафе, целейки да открие и възнагради фермерите с изключително качество на кафето чрез най-престижното състезание и търг за висококачествени кафета „Cup of Excellence“. Програмата е създадена през 1999 г., започвайки от Бразилия. За повече информация вижте тук!

За първи път: Cup of Excellence в Етиопия

2020 година със сигурност ще остави голям „белег“ в историята на човечеството и ще бъде запомнена поради случилите се събития, но има и още една причина. Това е годината, в която за първи път се провежда COE в Етиопия. Друг доста любопитен факт е, че получените проби са били 1459, което е рекорд в историята на конкурса. След това всички те преминават през процес на оценка от национално и международно жури. В крайна сметка, само 40-те най-добри достигат до търга.

На 10 юни екипът на Martines Caffe получи 9 проби, които са от селекцията на националните победители. Членът на нашето семейство Александър Скринхарик, сертифициран дегустатор от Асоциацията за специализирано кафе (SCA) , беше този, който взе участие в онлайн дегустацията, заедно с други пекари на кафе от Белгия, Финландия и Литва.

Събитието започна с представяне на всеки от участниците и след това стартира и самият къпинг. Основната цел беше да се опитат кафетата и да се разменят гледни точка и впечатления от участниците.

Какво е становището на Александър спрямо това преживяване?

Ето какво ни сподели Александър, нашия член, отговарящ за печенето и контролът на качеството:

„Тези кафета са невероятни, някои от тях бяха балансирани, а други - плодови, носещи нотки на тропически плодове, папая, диня, манго и кайсия. В същото време няколко от тях бяха флорални -  жасмин, пикантни, рози ... Но това, което прикова вниманието ми, бяха основно две кафета, едно мокра обработка и едно анаеробно, защо? Защото първото беше балансирано кафе, с медени нотки, ниска киселинност, характерно за българските предпочитания. Анаеробното - защото бих могъл да го опиша като експлозия от вкусове и аромати, напомняйки за чаша хубаво вино или дори шампанско. “

„Аз и Martines Caffe Family Roastery, се надяваме да успеем да внесем поне едно от тях на българския пазар или нещо подобно. Защото това, което мисля, е, че потребителите на кафе започват все повече да търсят по-високо качество на приемлива цена, те искат нещо различно, свежо и вкусно. И това е нашата мисия – да го осигурим! "

 

Оставете коментар

Loading...