Еспресо машина - истинско произведение на изкуството.

Постнато отadmin29/10/20210 Коментар(и)Любопитно,

Една от задължителните придобивки за всеки кафе любител е домашната еспресо машината, която гарантира истинска наслада от напитката, приготвена вкъщи. Тя е много важен елемент, който определено допринася за удобство и качествена чаша кафе. С помощта на едно-две натискания и няколко секунди  кафето на зърна се превръща в “елексир” за сетивата.

 

 

Все пак кафе машината е произведение на изкуството, създадено преди толкова години, но се използва активно и до днешни дни. Но знаете ли историята около изобретяването й? Как се е променила през годините? В тази статия ще откриете отговорите на тези и много други въпроси. Ако някога сте се интересували или просто искате да обогатите познанията си в тази област, прочетете следващите редове.

 

История

В Европа се ражда нов начин на приготвяне на кафе – еспресо. До този момент само се е варяло в глинени или метални съдове. За разлика от предишните методи, еспресото е концентрирано, изключително богато на вкус и аромат, а на всичкото отгоре и е готово за секунди - от кафе на зърна до вкусна напитка.

В днешни дни машините за еспресо стават все по-малки и с по-минималистичен и модернистичен дизайн. Но в миналото, еспресо машините са изглеждали почти толкова сложно изработени, колкото би изглеждала и една машина на времето. Първата машина за приготвяне на кафе, прототип на бъдещата еспресо машина, е конструирана и патентована от Анджело Мориондо в Торино, Италия през 1884г. Тя е първата, която използва едновременно вода и пара за направата на кафе. Малко по-късно, през 1901 г. друг италианец, Луиджи Бедзера прави подобрения на машината на Мориондо, включително и въвеждането на филтър. Бедзера направил няколко различни прототипа на машината, но без особен успех, защото нямал достатъчно пари да популяризира и разпространи своето изобретение.

След няколко години обаче, късметът споходил отчаяния Бедзера. През 1905г. Десидерио Павони, успешен италиански предприемач, откупил патента на Бедзера. Двамата италианци работели заедно по усъвършенстването й и не след дълго Павони започва да произвежда еспресо машините в малка работилница в Милано. През 1906 г. на изложението в Милано, Бедзера и Павони представили на света своя революционен проект “caffe espresso”. Скоро след Миланското изложение в Италия започнали да се появяват и други производители на хитовата кафе машина. И така се родила цяла една кафе революция.

 

Как да изберете най-подходящата еспресо машина?

Като оставим историята на страна, е добре да дадем няколко съвета и насоки, които определено биха ви били от полза при следваща покупка на еспресо машина, тъй като много хора често срещат затруднения при избора й. Това се дължи на голямото разнообразие от марки, модели, функции и дизайн. Да, външният вид е от значение, все пак е добре да краси вашия интериор, но не само това е важно. Като се абстрахираме от него, какво трябва да търсите в една добра еспресо машина?

Два фактора влияят върху това еспресото да бъде такова кафе изкушение. На първо място е температурата на водата – използвайки стойността, препоръчана от експерти, кафето запазва автентичния си аромат. Освен това, налягането на уреда осигурява наситен вкус и води до образуването на мека пяна, която не може да се постигне по друг начин. Идеалната настройка е 8-9 бара. Обемът на водния резервоар, както и капацитета за кафени зърна на машината (ако е с вградена мелачка) също са ключов елемент, особено ако пиете много кафе у дома. Обемът на резервоара, побиращ между 1.5 и 1.8 литра, е повече от достатъчно. Различните варианти на пазара идват с безброй настройки за смилане на зърна, температура, наситеност на вкуса, както и съотношение кафе-мляко. Други полезни функции включват: усъвършенстван дисплей, автоматично почистване, воден филтър, както и бързонагряващ бойлер. Що се отнася до направата на уреда е важно да запомните, че керамичните материали и неръждаемата стомана осигуряват по-продължителна и ефективна работа. Не забравяйте, че качественото кафе на зърна също не е за подценяване.

 

Ние от “Martines” сме официални представители на португалската фирма “Futurete”, така че можете да разгледате в онлайн магазина ни голямото разнообразие от професионални и ръчно правени кафемашини, които са подходящи както за дома, така и за заведения. Като допълнения, предлагаме и поддръжка при възникнал проблем, което определено също би ви било полезна информация при избора на следваща кафе машина. И не на последно място, не забравяйте да разгледате голямото ни разнообразие от прясно изпечени кафета на зърна.

Оставете коментар

Loading...