Направи си сам - част 3

Постнато отadmin22/10/20180 Коментар(и)Любопитно,

Hario V60 за кратко време се превърна за най-предпочитаният метод за приготвяне на филтърно кафе. Какво точно прави метода толкова привлекателен? Като за начало е начин да направите една невероятна чаша кафе – леко и ароматно. Това се дължи на уникалния дизайн, по който кафето да изтича през уреда. Това създава перфектните условия за екстракция. И не на последно място, Hario е удобен за работа и лесен за почистване. При приготвянето на кафето няма универсална рецепта за V60, доста колеги от бизнеса предпочитат използването на различни техники. Избрахме да ви представим една от тях.

Необходими неща:
-    Hario V60 комплект за приготвяне ( уред за филтрация и кана/чаша)
-    Hario V60 хартиен филтър
-    мелачка
-    около 30гр. кафе на зърна
-    гореща вода-96°С около 500мл
-    чайник
-    лъжица
-    таймер и везна
 *пропорциите на вода и кафе са за около четири чаши, ако желаете да промените крайното количество използвайте съотношението 60гр кафе/ 1литър вода

Стъпка 1:
Разгънете хартиения филтъра в конусообразна форма, поставете го в уреда за филтрация и го залейте с гореща вода, която е около 96°С, за да премахнете вкуса на хартията, да подсигурите по-плътно приливане и да загреете чашата/каната. След това изсипете  водата. Поставете комплекта V60 върху везна.
 


Стъпка 2:
Смеляйте 30гр. кафе на средно едра степен (наподобяваща захар)  и го изсипете в хартиения филтър.

 


Стъпка 3:
Сипете малко от горещата вода (около 60гр.). Не се притеснявайте, ако не са точно 60гр., важното е кафето да е в контакт с водата, т.е. да се намокри. Включете таймера. След това разбъркайте сместа внимателно с лъжица. Изчакайте 30 секунди и започнете повторно сипване на вода.

 


Стъпка 4:
През интервал от 10-15 секунди се продължава сипването на гореща вода с кръгови движение. Правете го бавно, за да може извличането да е равномерно и правилно. Старайте се водата да минава само през кафето, а не по страните на хартиения филтър, защото ще изтече директно в каната/чашата и ще разреди крайната напитка.

 


Стъпка 5:
След като вече сте сипали всичката вода, обърнете внимание кафето да достигне около 2см от края на хартиения филтър. Разбъркайте бавно и внимателно с лъжица. Това предотвратява полепването на кафе по филтъра. Оставете цялата вода да премине през кафето. Може да изхвърлите вече ненужния филтър.

 


Как се справихте ? Споделете ни вашите снимки и клипове в Instagram профила: @martinescaffe или  като коментар под статията. Какво друго би ви било интересно да споделим с вас. Очакваме вашите предложения!

Можете да намерите необходимите ви продукти тук.

И запомнете- съвършенството идва с практиката!


 

Оставете коментар

Loading...