От какво зависи каймакът на еспресото?

Постнато отadmin06/03/20210 Коментар(и)Любопитно,

 Каймакът е характерната златисто кафява пяна на повърхността на еспресото и ако той е хубав, се счита за знак, че екстракцията е оптимална и следователно напитката е успешно приготвена. Но това не е всичко. Важно е и да се знае още какво разкрива за кафето. Точно затова избрахме настоящата блог статия да бъде посветена именно на каймака като ще обърнем внимание на специфични детайли около него, които може би не знаете.

От какво зависи каймакът на еспресото

Каймакът се образува тогава, когато въздушните мехурчета се комбинират с фино смляното кафе. Състои се от въглероден диоксид, мехурчета водна пара, масла, захар и остатъчни частици от кафеените зърна. Силното присъствие на каймак в еспресото показва качествено и добре смляно кафе като помага да придадете на напитката по-пълен вкус и по-дълъг послевкус. Но що се отнася до перфектен каймак, е трудно да се даде точна дефиниция, тъй като за всеки барист или кафе любител, това понятие е различно. Най-общо казано - не трябва да бъде нито много дебел, нито твърде тънък, нито прекалено блед или тъмен на цвят. Ако каймакът в чашата „падне“ след по-малко от една минута от момента на приготвяне, тогава извличането е било твърде бързо.

Знаете ли, че един от съществените фактори, които биха повлияли за оптимален каймак, е дата на изпичане на кафето? Това е така, защото прясно изпеченото кафе образува повече каймак върху еспресото, тъй като маслата от кафените зърна все още са стадий на дегазиране от процеса на печене. Още нещо важно, на което трябва да обърнете внимание в стремежа си за постигане на желания каймак, е степента на изпичане. Това също оказва влияние, както и на произхода, вида на зърната и начина на обработката им.

Като заключение е нужно да споменем - въпреки че може да изглежда, че добрият каймак е определението за перфектна чаша еспресо, той не е толкова важен, колкото някои хора го определят. Каймакът допринася за аромата на еспресото и е желателно наличието му. Създава и визуална наслада, но най-важното при екстракцията на всяка напитка е вкусът и постоянството!
И все пак, в действителност е абсолютно възможно да имате страхотна чаша еспресо и без перфектния каймак.

Оставете коментар

Loading...