Запознайте се със специалното кафе: Rwanda "Let's love coffee" от Руанда

Постнато отadmin27/11/20210 Коментар(и)Кафе на месеца,

Нашата нова рубрика “Запознайте се със специалното кафе” е към своя край, тъй като в настоящата ни статия ще ви представим четвъртото от общо пет specialty coffee. Всяко едно от тях има интересна история, която заслужава да достигне до повече кафе любители, мисия, която подпомага развитието на индустрията по света и не на последно място - всяко едно от тях е с толкова пленителен вкус, който трябва да бъде опитан от феновете на еспресото. Точно затова ние от “Martines” избрахме да допълним асортимента си именно с тях. А, в редовете по-долу ще ви разкрием любопитното около цялостния процес от отглеждането до чашата на specialty coffee Rwanda "Let's love coffee" от Руанда.

 

 

1. Произход и история

Кооперативът Dukunde Kawa е основан през 2000 година като е един от най-големите в Руанда, с над 2100 членове, чиито ферми варират между 1700 и 2000 надморска височина. Всъщност „Dukunde kawa“ означава „Нека обичаме кафето“ (Let's love coffee) на киняруанда, който е местният език. Фермерите-производители са част от кооператива като 80% от тях са жени.

 

Важно е да отбележим, че регионът Gakenke, където расте кафето, се намира в Северозападната част на Руанда близо до Националния парк, дом на 1 от само трите популации на застрашени планински горили в света. Подобно на голяма част от тази държава, наричана още "земята на хиляда хълмове", теренът е планински, пресечен и изключително красив. Богатите вулканични почви, обилните слънчеви лъчи и тропическите валежи осигуряват изключителни условия за отглеждане на кафе Арабика, а сортът Бърбън се отличава особено във високите точки на планините на Руанда.

 

Малките фермери имат дребни парцели, където кафените дървета се засаждат заедно с  други хранителни култури в задния двор на семейството. Кооперативът дава възможност на тези производители да комбинират своите партиди и да ги обработват по висококачествени методи. Dukunke Kawa им предоставя заеми, за да могат да плащат училищни такси и медицински разходи, съоръжение за пастьоризация на мляко и обучение свързано със земеделието.

 

През 2003 г. кооперативът построява обработвателна станция със средства, предоставени от правителството на Руанда. В замяна на тази подкрепа Dukunde Kawa дарява 10 процента от нетните си печалби годишно за финансиране на изграждането на други обработвателни станции в Руанда.

 

Сертифициран от Fairtrade & Rainforest Alliance през 2004 г., Dukunde Kawa осигурява висок стандарт на живот на фермерите в Руанда, като предоставя достъп до икономически и екологично устойчива кафе индустрия. Преди популяризирането на кооперации като тези, в Руанда е трябвало дребните земеделски стопани да продават полу преработени зърна на посредници, което им носело ниски доходи и сериозни затруднения. Понастоящем ситуацията е различна и изцяло е в полза на всеки член на Dukunde Kawa.

 

Dukunde Kawa e построила две училища за местни деца през 2006 г. и предоставя на членовете си дългосрочен кредит без лихва. Освен това много от фермерите се нуждаели от ремонти на домовете си и сега имат покриви с керемиди, а не с трева.

 

2. Обработка и характеристики

А що се касае до начина на обработка на това specialty coffee, процесът преминава по следния начин: след като се оберат ръчно узрелите зърна, кафето се обработва и оставя да ферментира Аеробно за 12 часа плюс 18 до 24 часа накисване във вода. Въпреки това, за да се подсигури, че само най -добрите зърна ще останат за експорт, се сортират ръчното  два пъти. След това се оставят да изсъхнат на слънце върху повдигнати африкански легла в продължение на 14 дни. Вкусът наподобява ябълка, карамел и ягоди.

 

Добре е да споменем, че напълно измитото кафе е било необичайна практика за Руанда до 2000 година, когато се основава кооперацията.

 

Ако искате да опитате това specialty coffee, можете да го откриете в нашия онлайн магазин. И както знаете, обещаваме пекарът ни Александер да се погрижи кафето да бъде прясно изпечено специално по ваш вкус и предпочитания. Не се колебайте, защото количествата са ограничени.

Оставете коментар

Loading...