Какво наистина имаме предвид, когато казваме силно или слабо кафе?

Постнато отadmin08/02/20191 Коментар(и)Любопитно,

В предходната статия говорихме за това, как хората обикновено описват кафето, което пият, когато се събират със семейството или приятелите си и как привилегия е да се насладят на качествените моменти заедно. Споменахме, че през повечето време не се  замисляме дали кафето, което пием всъщност ни допада и какво точно е то?



Често, просто определяме кафето си като силно или слабо. Но какво наистина искаме да кажем с тази прилагателни? Какво се опитваме да илюстрираме? Истината е, че говорим за киселинност и горчивина във вкуса в кафето.

Горчивината, или т. нар. силно кафе, е основният вкус, който се усеща при изпечените кафени зърна. Това чувство в устата е неприятно за някои хора и приятно за други. Зависи от отделния човек, когато става въпрос за вкуса на кафето му. Например,  повечето италианци предпочитат горчиво кафе.

От друга страна, когато говорим заслабо кафе, точната терминология е киселинност. Този вкус също се усеща при изпеченото кафе, като горчивината. Но ролята на киселинността всъщност е да балансира, което понякога дори не успяваме да усетим. Всъщност,  именно тази киселинност  прави кафето ни приятно. Както вече споменахме, всеки има свой собствен кафе ритуал и вкус.

Можем  само да заключим, че изпеченото кафе има две основни характеристики - горчивина или киселинност, които нито са добри, нито лоши сами по себе си. Идеята е да се намери балансът между тях, балансът на собствения ни вкус.

Как бихте се насладили на такъв качествен момент заедно с най-близките си хора? Пиеки  горчиво или кисело кафе?

 

1 Коментар(и)

Марина:
08/02/2019, 10:08:55 PM
Отговор

Пия го сладко!

Мартинес кафе:
12/02/2019, 09:40:48 AM

Благодарим ти за коментара!

Оставете коментар

Loading...