Гватемала Coban - кафе на месец Декември

Постнато отadmin20/12/20180 Коментар(и)Кафе на месеца,

Пътешествието продължава с представяне на  кафе на месец декември- Гватемала. Името идва от езика на науат и означава “място с много дървета”. Гватемала се свързва с една от най-предпочитаните туристически дестинации в тази част на света, древната култура на маите и голямото си производство на кафе.

От 1859 г. кафето е един от двигателите на икономиката на Гватемала. То се отглежда на около 270 000 хектара земя, разположено в почти всеки ъгъл на страната, и оказва значително влияние върху всички икономически сектори. Индустрията заема близо една трета от износа на страната. Отглеждат се различни видове кафета предимно от малки ферми, някои от които работят като част от кооперативи и само около 10% от всички производители обработват и изнасят кафето си самостоятелно.

Основните региони,  в които  се произвежда кафе са: Акатенанго, Антигуа, Атитлан, Чималтенанго, Кобан, Фрайханес, Уеуетенанго, Нуево Ориенте.„Coban“ (Кобан) е регион, част от областта Алта Верапасес за отглеждане на кафе, намиращ се в централната част на Гватемала и предимно характерен с влажни, субтропически гори. Дъждът пада целогодишно и възлиза на около 3250 мм всяка година, при относителна влажност около 90% и температури от 15 до 23 градуса по Целзий.


Повечето от кафените дървета в региона „Кобан“ са разположени на височини, вариращи от 1200 метра до 1500 метра над морското равнище.

Съставът на почвите са специфични с високо съдържание на глина и варовик, а климатът е засегнат от Атлантическия океан и често е облачен, като през един обикновен ден има само няколко часа пряка слънчева светлина.

В повечето райони на Гватемала основната култура узрява от май до юли. Периодът за бране на реколта започва от август до април.

Почти цялото кафе се събира ръчно, процесира се мокро и се суши на директно слънчева светлина , за да се осигури най-добро качество на зърната.

Кафето се преработва в резервоар за сифон с помощта на вода. Камъните и другите тежки чужди вещества потъват до дъното, докато дървесината, празните или лоши череши се издигат на върха и се отмиват. След това останалите череши, които са узрели и най-годни, се отвеждат с вода до  специални барабани. След отстраняването на плода (депулпиране) от зърната отново се пресява, за да се отстранят по-леките плаващи частици и се насочват през сифон в резервоарите за ферментация.

В зависимост от индивидуалния размер ферментационните резервоари обикновено се изработват от листова стомана, тухли или бетон. Кафето се поставя в тези резервоари за около 36 часа при температура, варираща от 21 ° до 28 ° по Целзий.

Измитото и депулпирано кафе се разстила върху специални панели, на слънце, в слой с дебелина около 15 см. На всеки 5-6 дни кафето се „разбърква“ посредством специални гребла, за по-голяма равномерност.




Класификацията на кафените зърна в Гватемала са SHB (много високо отглеждани – над 1500м) и HB ( високо отглеждани от 1200-1400м). Понякога кафето подготвено специално за европейския пазар и носи “EP”след името си. Това значи, че то е било допълнително селектирано – зърна с големина 15скриин и нагоре и максимум 8 дефекта на 300гр. Влажност 9-12%. Сортовете на кафените зърна в Coban са предимно: Бърбън, Катура, Катуай и Паче.

Гватемала Coban съдържа в себе си типичните гватемалски качества на кафето, които включват отлично тяло, обикновено плътно или средно, с богат и сладък вкус и лека плодова киселинност. Флорален послевкус.
 
От Гватемала предлагаме още Арабика от Антигуа SHB – ферма Сан Себастиан, която е специално селектирана и Робуста от различни региони. За тях ще подготвим отделни статии скоро.


Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

Оставете коментар

Loading...