Хавай Кона – кафе на месец Март

Постнато отadmin14/03/20190 Коментар(и)Кафе на месеца,

Хавай е един от най-известните острови в света, една от най-красивите дестинации и т.н. Място, където можете да намерите перфектното съчетание на слънце, гигантски вълни, пясъчни плажове и приказни залези. Този прекрасен рай предлага на света  не само невероятни преживявания, но и кафе. Знаеше ли за това?


През 1825 г. губернаторът на Оаху по пътя си обратно към Хавай от Европа спрял в Бразилия, взел няколко кафени дървета и ги пресадил на острова успешно, след проваления опит през 1817 г. След това започнало разпространение и в други райони . За съжаление, през 1858 г., всички насаждения са били унищожени от вредители, единствено „оцеляват“ растенията в района на Кона. По-късно останалите производствени зони започнали да произвеждат отново. Производството на кафе, обаче, става популярно едва през 80-те години на същия век, след като захарният бизнес се превръща в не толкова печеливша индустрия.
Регионът Кона е един от най-продуктивните райони на Големия остров, разположен на височина между 150 - 900 м. С около 650 и 700 малки ферми. А останалите зони са: Кауа, Пуна и Хамока.

Какво прави хавайското кафе Кона  толкова специално и скъпо? Три прости факта:
1. Площта за производство с високо качество е ограничена от Кона кафения пояс и цените на земята са изключително високи.
2. Насажденията за кафе са разположени предимно по склоновете на вулкана Мауна Лоа, което прави достъпа на машини за бране на реколтата и транспортиране изключително сложен. Това води до  допълнително увеличаване на цената на крайния продукт.
3. Поради местоположението, процесът на събиране на реколтата трябва да се извършва ръчно  и цената на работната ръка е по-скъпа, тъй като американското правителство силно регулира нормите за минималните заплати в сравнение с други държави, произвеждащи кафе.
Сезонът на прибиране на реколтата започва през август и продължава до януари. Разбира се, броят на цъфтежите се определя въз основа на броя на валежите.
Тъй като Кона е висококачествено кафе, препоръчително е средно ниво на изпичане за максимално извличане на аромати и вкусове от зърната. Характеристиката на Кона е чаша с по-ниска киселинност, средно тяло и нотки на тъмен шоколад, ядки с продължителен медено-сладък послевкус. Когато кафето се пече тъмно, това е така, защото кафените зърна са с ниско качество.


В индустрията съществува практика на смесване на по-евтини и нискокачествени видове кафе с Кона и продаването му като под името Хавай Кона , затова американското правителство установява два качествени регламента. Първият е класификацията на качеството като- Екстра Фенси (най-високия клас и най-едрите зърна) до Кона Премиър. Второто е, че ако някой иска да смесва и продава кафето като Хавай Кона, трябва да използва  поне 10% от него. На пазара съществува Хавайски Кона на наистина ниски цени. Причината за това е добавянето на 10% от Kona към смеси с кафе , както споменахме в предишния параграф. Въпреки това,  ние от Мартинес кафе не правим компромиси с качеството на продуктите си  и това е причината, поради която предлагаме само 100% Кафе – Хавай Кона в нашия онлайн магазин.
Преди около месец взехме решение да прибавим към сайта си кафе Хавай Кона - екстра фенси качество, от Greenwell Farms, ферма за кафе създадена през 1850 г., когато Хенри Никълъс Гринуел  се премества от Англия в Хавай и дава начало на своето  кафе-наследство заедно със съпругата си Елизабет Каролийн. Днес те наброявар над 145 акра земя и са признати за най-големите и най-старите производители на кафе в региона Кона.







Aко искате да научите повече за Greenwell Farms, посетете техния уебсайт или YouTube канал.



Беше ли ви интересна информацията? Кое бихте желали да бъде следващото „Кафе на месеца“, което да ви представим? Споделете ни в социалните мрежи ( Instagram - @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE)  или в коментари по-долу.

 

Оставете коментар

Loading...